Ryż z pomarańczą i orzechami
Artykuł zewnętrzny
możemy wzbogacać smak ryżu różnymi dodatkami, spróbujcie jak fajnie smakuje ze skórką pomarańczową
składniki:
- 1 szkl. ryżu brązowego
- skórka starta z całej pomarańczy
- sok z połówki pomarańczy
- 1/3 szkl. łuskanych orzechów włoskich
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
opis przygotowania:
Pomarańczę wyszorować, sparzyć i skórkę, bez białej warstwy, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ryż wypłukać zalać 1 szkl. wody, dodać sól i olej, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę – brązowy ryż gotuje się dość długo, przynajmniej pół godziny. Jeśli potrzeba można dolać w trakcie nieco wody. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać sok z pomarańczy, skórkę i posiekane orzechy, gotować jeszcze 10 min..Podawać do drobiu przeczonego i różnych mięs.