Ryż z kurkami i szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
Skladniki
ryż 200 g
kurki 250 g
obgotowany szpinak 5 łyżek
czosnek 1 ząbek
masło klarowane 1,5 łyżki
śmietana 30% 100 ml
pieprz do smaku 2 szczypty
sól do smaku 5 szczypt
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli. Kurki dobrze oczyścić z nieczystości. Na rozgrzanej patelni z masłem smażyć kurki tak długo, aż puszczą wodę i odparują 3/4 płynu. Następnie do grzybów dodać obgotowany szpinak i gotować, mieszając. Danie doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać śmietanę i gotować mieszając. Całość gotować tak długo aby sos zgęstniał. Ryż wyłożyć na talerz i polać sosem.