Ryż z kurczakiem i warzywami
składniki:
20 dag ryżu
40 dag filetów z piersi kurczaka
6 łyżek sosu sojowego
25 dag pieczarek
1 zielona papryka
1/2 pęczka cebuli dymki
6 łyżek oleju
1 łyżka świeżo zmielonego imbiru
4 łyżki wytrawnej sherry
sól
pieprz
Ryż dokładnie opłukać. Zagotować osoloną wodę. Wsypać ryż i gotować według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osączyć i pokroić ukośnie w drobne paski. Polać sosem sojowym i odstawić do lodówki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę podzielić na ćwiartki, oczyścić, wypłukać i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w krążki. Mięso wyjąć z lodówki, osączyć z marynaty (nie wylewać). Połowę oleju podgrzać w woku i smażyć na nim mięso przez ok. 5 minut, po czym wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Wlać resztę oleju do woku i smażyć na nim warzywa na dużym ogniu przez ok. 3 minuty.
Dodać imbir, sherry i sos sojowy z marynaty. Mięso i ryż wymieszać z warzywami, dodać sól i pieprz do smaku i ponownie lekko podgrzać.
1.Gotujemy 2 torebki ryżu. W drugim garnku fasolkę szparagową na średnio.
2. Smażymy cebulkę pokrojoną w kostke lub wg uznania, na szklisto. Następnie dodajemy pieczarki pod koniec solimy i pieprzymy do smaku.
3. Nastepnie dodajemy ugotowaną fasolke i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Można dodać do smaku troszkę kucharka.
4. Następnie mieszamy warzywa z ryżem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok.20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. Pod koniec dodajemy starty ser.
Smacznego!