Ryż z czerwoną fasolą

14 lipca 2011,
dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku, zmielone
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 / 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • 2 1 / 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżych, zmielonych liści kolendry

Sposób przygotowania:

Rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni. Dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę i doprowadzić do miękkości. Wymieszać z fasolą, cebulą w proszku, solą, pieprzem i ostrym sosem. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić na wolnym ogniu.

Doprowadzić bulion do wrzenia i  dodać ryż i masło. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut bez zdejmowania pokrywki. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut.

Zmieszać ryż i fasolę i podać z kolendrą.

Smacznego!

file1310675368



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...