Ryż z bitą śmietaną, powidłami i rodzynkami

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Proste, szybkie danie na słodki obiad, albo na deserek:) Polecam każdemu to pyszne połączenie.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu ugotowanego na sypko (można na mleku ugotować, ale ja zawsze na wodzie, bo potem i tak śmietankę się dodaje;p
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • słoiczek dżemu (ulubiony smak)

Ryż włożyć do garnuszka, zalać wrzątkiem, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 20min. (tak aby był sypki, jeśli się zdarzy, że zapomnę o  nim- co mi się często zdarza;) to po ugotowaniu woreczek rozciąć i  przesypać ryżyk na sitko, przelać zimną wodą- jest to gwarancją, że ryż zostanie pozbawiony skrobii, która go skleja).

Kremówkę przed ubijaniem, włożyć we woreczku na chwilkę do zamrażalnika lub trochę dłużej do lodówki, chodzi o to żeby była dobrze schłodzona, wtedy szybciej się ubija:) dodać do smaku cukier + cukier wanil. i dalej ubijać.

Z podanej ilości wychodzą 3 spore porcje:)

A więc ryż dzielimy na 3 porcje, rozkładamy na talerze, wykładamy po kilka łyżeczek dżemu, na wierzch kleks z bitej śmietanki:)

Myślę, że równie smaczne byłoby użycie teraz w sezonie jakiś owocków zamiast dżemu np. jabłek, truskawek, brzoskwinek czy jagód:)

można to danie modyfikować na tysiące sposobów i zapewniam, że każdy będzie pyszniutki:)

file1310752307