Ryż na bulionie w zielone piegi

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jeszcze jedna propozycja na ryż podawany jako dodatek do drugich dań.

Czas : 40 minut

Składniki :

  • 20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
  • 1 kostka bulionowa ( ja używam drobiową Bulionetkę Knorra )
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 łyżki pokrojonych listków pietruszki
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni ( zielone )
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • skórka otarta z 1/4 cytryny

Ryż zalać 1,5 litrem wody. Dodać kostkę bulionową i gotować 25 minut. Odcedzić. W rondlu rozpuścić masło. Podsmażyć na nim mieszając natkę, bazylię i pestki dyni. Dorzucić ryż i kurkumę. Smażyć mieszając tak by ryż pokrył się masłem i dodatki równomiernie się w nim rozłożyły . Doprawić do smaku solą i otartą skórką z cytryny.

file1276072959



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...