Ryż na bulionie w zielone piegi

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jeszcze jedna propozycja na ryż podawany jako dodatek do drugich dań.

Czas : 40 minut

Składniki :

  • 20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
  • 1 kostka bulionowa ( ja używam drobiową Bulionetkę Knorra )
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 łyżki pokrojonych listków pietruszki
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni ( zielone )
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • skórka otarta z 1/4 cytryny

Ryż zalać 1,5 litrem wody. Dodać kostkę bulionową i gotować 25 minut. Odcedzić. W rondlu rozpuścić masło. Podsmażyć na nim mieszając natkę, bazylię i pestki dyni. Dorzucić ryż i kurkumę. Smażyć mieszając tak by ryż pokrył się masłem i dodatki równomiernie się w nim rozłożyły . Doprawić do smaku solą i otartą skórką z cytryny.

file1276072959