Ryba ze szpinakiem

13 grudnia 2022, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Połączenie ryby ze szpinakiem jest dobrym pomysłem na lekką kolację lub obiad. Możną ją serwować wraz z ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą kuskus. Główną rolę naszego dania pełni świeża ryba. Bohaterem  naszej potrawy może być dorsz, okoń, morszczuk lub inna mięsista ryba np. halibut.

ryba ze szpinakiem

składniki:

2 filety ryby bez skóry

łyżka oliwy z oliwek

łyżka masła

3 ząbki siekanego czosnku

pół kg szpinaku świeżego

1/2 serka typu philadelfia

1/2 szklanki śmietanki 36 %

3 łyżki startego parmezanu

pieprz, sól, pół soku z cytryny

Na patelnię wlewamy oliwę i 1/4 łyżki masła. Dodajemy czosnek, całość chwilkę podsmażamy, dodajemy umyte liście szpinaku. Doprawiamy do smaku, dodajemy parmezan i serek. Mieszamy aż ser sie roztopi.

Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i masła, dodajemy oprószone mąką oraz solą filety i smażymy po 5 minut z każdej strony. Na talerzu umieszczamy szpinak a na wierzch kładziemy usmażone ryby.

smacznego!