Ryba ze szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
Połączenie ryby ze szpinakiem jest dobrym pomysłem na lekką kolację lub obiad. Możną ją serwować wraz z ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą kuskus. Główną rolę naszego dania pełni świeża ryba. Bohaterem naszej potrawy może być dorsz, okoń, morszczuk lub inna mięsista ryba np. halibut.
składniki:
2 filety ryby bez skóry
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
3 ząbki siekanego czosnku
pół kg szpinaku świeżego
1/2 serka typu philadelfia
1/2 szklanki śmietanki 36 %
3 łyżki startego parmezanu
pieprz, sól, pół soku z cytryny
Na patelnię wlewamy oliwę i 1/4 łyżki masła. Dodajemy czosnek, całość chwilkę podsmażamy, dodajemy umyte liście szpinaku. Doprawiamy do smaku, dodajemy parmezan i serek. Mieszamy aż ser sie roztopi.
Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i masła, dodajemy oprószone mąką oraz solą filety i smażymy po 5 minut z każdej strony. Na talerzu umieszczamy szpinak a na wierzch kładziemy usmażone ryby.
smacznego!