Ryba z warzywami

30 października 2013, dodał: coolinarna
Artykuł zewnętrzny

składniki;

– 800 filetów z ryby morskiej

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 300 gram marchwi

– 400 gram pomidorów

– 2 łyżki masła

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżka przecieru pomidorowego

– 150 ml białego wina

– 2 łyżki koniaku

– 3 łyżki śmietany

– wiązka ziół (tymianek, bazylia, szałwia)

– mąką

– sól, cukier, pieprz

Filety rybne pokroić na większe kawałki, oprószyć pieprzem i solą, następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew pokroić w kostkę, pomidory pokroić na niewielkie kawałki, w wypieczonym z ryby sosie rozpuścić masło, podsmażyć na nim cebulę, dodać marchew i pomidory i podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, można podlać koniakiem lub białym winem, dodać wiązkę ziół, razem dusić pod przykryciem, po 10 minutach wyjąć zioła. Potrawkę można doprawić do smaku śmietaną i odrobiną cukru. Na koniec włożyć kawałki ryby. Podawać z ryżem.

file1267877483