Ryba z warzywami
składniki;
– 800 filetów z ryby morskiej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 300 gram marchwi
– 400 gram pomidorów
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 150 ml białego wina
– 2 łyżki koniaku
– 3 łyżki śmietany
– wiązka ziół (tymianek, bazylia, szałwia)
– mąką
– sól, cukier, pieprz
Filety rybne pokroić na większe kawałki, oprószyć pieprzem i solą, następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew pokroić w kostkę, pomidory pokroić na niewielkie kawałki, w wypieczonym z ryby sosie rozpuścić masło, podsmażyć na nim cebulę, dodać marchew i pomidory i podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, można podlać koniakiem lub białym winem, dodać wiązkę ziół, razem dusić pod przykryciem, po 10 minutach wyjąć zioła. Potrawkę można doprawić do smaku śmietaną i odrobiną cukru. Na koniec włożyć kawałki ryby. Podawać z ryżem.