Ryba w sosie śmietanowo-ziołowym z oliwkami

8 października 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Będziecie potrzebować (na 2 osoby):

  • 2 świeże filety rybne (ja miałam mirunę)
  • świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • średnia cebula

przyprawy do oprószenia ryby:

  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszona bazylia
sos:
  • 15 zielonych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów (ja miałam 18%)
  • sól i pieprz do sosu
  • 2 garście startego żółtego sera (ok. 40-50 g)
  • olej do smażenia

Wykonanie:
1) Filety skrapiamy z sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i bazylią (z jednej strony)
2) Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na oleju w garnku z grubym dnem i przykrywką (dość sporym)
3) W kubeczku przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z pokrojonymi drobno oliwkami, dodajemy 2 szczypty soli i szczyptę pieprzu
4) Cebulę równo rozkładamy na dnie garnka, układamy na niej rybę przyprawami do dołu. Z wierzchu rybę ponownie posypujemy solą, pieprzem i bazylią.
Całość posypujemy startym serem żółtym (połową przygotowanego). Nakładamy sos śmietanowy i resztę sera
5) Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na najmniejszym ogniu przez ok. 20 – 25 minut (w zależności od ryby, sprawdzamy miękkość widelcem)

Najlepiej smakuje ze szpinakiem – mrożony bez przypraw podgrzewamy na wolnym ogniu do roztopienia, dodajemy kilka łyżek śmietany 18% i doprawiamy solą i pieprzem.

Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...