Ryba w sosie śmietanowo-ziołowym z oliwkami
Będziecie potrzebować (na 2 osoby):
- 2 świeże filety rybne (ja miałam mirunę)
- świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
- średnia cebula
przyprawy do oprószenia ryby:
- sól
- pieprz czarny mielony
- suszona bazylia
- 15 zielonych oliwek bez pestek
- 4 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów (ja miałam 18%)
- sól i pieprz do sosu
- 2 garście startego żółtego sera (ok. 40-50 g)
- olej do smażenia
Wykonanie:
1) Filety skrapiamy z sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i bazylią (z jednej strony)
2) Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na oleju w garnku z grubym dnem i przykrywką (dość sporym)
3) W kubeczku przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z pokrojonymi drobno oliwkami, dodajemy 2 szczypty soli i szczyptę pieprzu
4) Cebulę równo rozkładamy na dnie garnka, układamy na niej rybę przyprawami do dołu. Z wierzchu rybę ponownie posypujemy solą, pieprzem i bazylią.
Całość posypujemy startym serem żółtym (połową przygotowanego). Nakładamy sos śmietanowy i resztę sera
5) Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na najmniejszym ogniu przez ok. 20 – 25 minut (w zależności od ryby, sprawdzamy miękkość widelcem)
Najlepiej smakuje ze szpinakiem – mrożony bez przypraw podgrzewamy na wolnym ogniu do roztopienia, dodajemy kilka łyżek śmietany 18% i doprawiamy solą i pieprzem.
Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita