ryba w sosie beszamelowym
Artykuł zewnętrzny
Finezyjne danie o delikatnym smaku, pod pierzynka z beszamelu:
1) około 80 dag ryby morskiej (panga, morszczuk, mintaj)
2) 3 łyżki żółtego startego sera
3) 30 dag pieczarek
4) masło do wysmarowania naczynia
5) sól, pieprz
6) sok z cytryny
7) natka pietruszki
SOS:
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki masła
– 1,5 szklanki mleka
sos: masło rozpuścić na patelni, szybko mieszając, wsypać mąkę, potem powoli dolewać mleka, gotować aż zgęstnieje ciągle mieszając.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć rybę, wcześniej doprawiona solą i pieprzem, skropiona cytryną i ugotowaną.
Obłożyć następnie usmażonymi pieczarkami i zalać beszamelem.
Wierzch posypac żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać, aż ser się zrumieni, udekorować natką.