ryba w sosie beszamelowym | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

ryba w sosie beszamelowym

12 stycznia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Finezyjne danie o delikatnym smaku, pod pierzynka z beszamelu:

1) około 80 dag ryby morskiej (panga, morszczuk, mintaj)
2) 3 łyżki żółtego startego sera
3) 30 dag pieczarek
4) masło do wysmarowania naczynia
5) sól, pieprz
6) sok z cytryny
7) natka pietruszki

SOS:

– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki masła
– 1,5 szklanki mleka

sos: masło rozpuścić na patelni, szybko mieszając, wsypać mąkę, potem powoli dolewać mleka, gotować aż zgęstnieje ciągle mieszając.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć rybę, wcześniej doprawiona solą i pieprzem, skropiona cytryną i ugotowaną.
Obłożyć następnie usmażonymi pieczarkami i zalać beszamelem.
Wierzch posypac żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać, aż ser się zrumieni, udekorować natką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do ryba w sosie beszamelowym

  1. avatar Marta pisze:

    Do sosu koniecznie dodać gałkę muszkatołową !!! Jest to ważny składnik beszamelu o którym zapomniano wspomnieć w przepisie. Pozdrawiam !!

  2. avatar Marta pisze:

    Panga nie jest rybą morską ;-) jest to ryba hodowlana słodkowodna ;-)
    Poza tym rewelacyjny przepis, dziś wyprobowałam ;-) polecam !!

Dodaj komentarz