Ryba w sezamie z warzywami
Artykuł zewnętrzny
– cebula i czosnek
– por
– papryka
– brokuły
– olej
– pomidorki koktajlowe
– 600 gram filetów z ryby (u mnie sandacz lub halibut)
– łyżeczka soku z cytryny
– 4 łyżki kwaśnej śmietany
– 4 łyżki ziaren sezamu
– sól, pieprz
– zioła do dekoracji
Warzywa podsmażyć na oleju (na końcu dodać pomidorki), doprawić do smaku. Dodać posiekany czosnek. Całość podlać bulionem, krótko podgotować na wolnym ogniu. Filety rybne skropić sokiem, oprószyć sola i pieprzem, natrzeć śmietaną i obsypać ziarnem sezamowym. Panierowaną rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiekać około 20 minut w gorącym piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać na jarzynach.