Ryba po grecku trochę inna
Artykuł zewnętrzny
Rybę można podawać na zimno i gorąco.
Składniki
- 1 kg mintaja lub innej ryby bez ości
- 4 duże pieczarki
- 2 ogórki kwaszone
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duża marchew
- 1/4 selera
- 1 mały por
- 1 pietruszka
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- pieprz cytrynowy
- 1 łyżka masła roślinnego
- olej do smażenia
- mąka
Mintaja rozmrozić,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,posypać solą,pieprzem cytrynowym,obtoczyć w mące.
Olej rozgrzać na patelni ,usmażyć na złoty kolor na małym ogniu.
Warzywa obrać ,marchew,pietruszkę,pieczarki i selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach,ogórka też obrać i zetrzeć.
Por pokroić drobno razem z cebulą,zeszklić na maśle roślinnym,dodać pozostałe warzywa,dusić około 20 min na małym ogniu.
Do miękkich warzyw dodać koncentrat,sól,pieprz i odrobinę przyprawy do ryb,przykryć i dusić jeszcze chwilę aż rozprowadzi się koncentrat.
Rybę poukładać na półmisku lub talerzu ,na wierzch ułożyć uduszone warzywa.
Smacznego.