Ruskie pierogi z miętą

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Z tej porcji wychodzi ok 20  pierogów .

Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej  się je robi . Nie potrzeba ciasta wałkować , wykrawać .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • puree z  3 ugotowanych  średniej wielkości ziemniaków
  • 10 dag białego sera śmietankowego
  • 3 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • mielony pieprz
  • 2 łyżki pokrojonej drobno mięty

file1292846349

-przygotować farsz mieszając puree ziemniaczane z serem , podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą , miętą , solą i pieprzem

-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .

-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .

-ciasto podzielić na 18 – 20 części

-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )

-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka

-układać na wysypanej mąka tacce

-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) – udekorowane listkami mięty i posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.