Rurki z porami w śmietanowym sosie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 40 dag makaronu
- Cebula
- 30 dag szynki
- 2 pory
- 6 pieczarek
- Czerwona papryka
- Szklanka śmietany (30-proc.)
- 2 łyżki masła
- Chili w proszku
- Sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
- Pory, cebulę i paprykę oczyścić, opłukać.
- Pory pokroić w półplasterki, cebulę i paprykę w drobną kostkę.
- Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, a szynkę w kostkę.
- Na maśle podsmażyć cebulę z papryką, dodać pory i pieczarki, poddusić. Dołożyć szynkę, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
- W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
- Makaron wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.