Rurki z porami w śmietanowym sosie

8 kwietnia 2013, dodał: jadziam
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 40 dag makaronu
  • Cebula
  • 30 dag szynki
  • 2 pory
  • 6 pieczarek
  • Czerwona papryka
  • Szklanka śmietany (30-proc.)
  • 2 łyżki masła
  • Chili w proszku
  • Sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Pory, cebulę i paprykę oczyścić, opłukać.
  • Pory pokroić w półplasterki, cebulę i paprykę w drobną kostkę.
  • Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, a szynkę w kostkę.
  • Na maśle podsmażyć cebulę z papryką, dodać pory i pieczarki, poddusić. Dołożyć szynkę, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
  • W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
  • Makaron wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 

file1365451414