Rumowe racuchy jabłkowo-czekoladowe

10 listopada 2011, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– mały kubek kefiru
– 2 jajka
– mąka zwykła
– 2 szczypty proszku do pieczenia
– klika średnich jabłek
– 2 chlusty rumu
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
-1/2 szklanki płatków owsianych
– olej do smażenia
– cukier puder

Przygotowanie:

Do miski wlewamy kefir, dodajemy dwa jajka, proszek do pieczenia i mąkę,
łączymy składniki mieszając przy pomocy rózgi (trzepaczki) lub miksera. Ciasto ma być gęste. Dodajemy następnie potarte (i wcześniej obrane)jabłka, rum, płatki owsiane i wiórki czekolady. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.Tak przygotowaną masę, wlewamy na rozgrzany olej, formujac przy pomocy dużej łyżki racuchy. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik, podajemy
opruszone cukrem pudrem.