Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1 op. ciasta francuskiego
– 150 g wędzonego łososia
– 250 g szpinaku
– 2 serki camembert
– 3 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– masło ok. 4 łyżek
– żółtko
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do wyparowania wody ze szpinaku. Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście. Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. i pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Są dobre za równo na ciepło jak i na zimno.