Rukola z pieczonymi ziemniakami

9 grudnia 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

5 ziemniaków małych
pestki dyni lub orzeszki piniowe około 5 dag
rukola
10 dag sera pleśniowego lub pieczarki
łyżka octu balsamicznego
pieprz, sól, oregano, bazylia
6 łyżek oliwy z oliwek

W osolonej wodzie ugotować ziemniaczki w mundurkach, przestudzić, obrać (jeśli nie są młode) i pokroić w ósemki jeśli są dość sporej wielkości. Ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do gorącego piekarnika, piec aż będą rumiane. Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii. Rukole umyć, osuszyć, ser pokroić w kostkę. Do miseczki wlać łyżkę octu, dodać szczyptę pieprzu i soli i cukru. Dodać bazylie, oregano. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek. Mieszać aż powstanie jednolity sos. W salaterce wymieszać rukole, ziemniaczki i ser. Polać sosem, posypać orzeszkami.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...