Różowa sałatka ziemniaczana
Świetna jako dodatek do mięs albo ryb, może też być samodzielną przekąską
składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki
2 niezbyt duże buraki ćwikłowe
1-2 cebule czerwone
1 duże jabłko
2 łyżki soku z cytryny
4-5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy, użyłam Kamis z prażoną cebulką
do smaku: sól, pieprz
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki i buraki wyszorowałam i upiekłam do miękkości w piekarniku – ok. 30 min. – zawijając je uprzednio w folię aluminiową. Po wystudzeniu obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki, przełozyłam na sito i przelałam wrzątkiem a następnie zimną wodą i dobrze osączyłam. Jeśli nie macie problemów z wątrobą to nie musicie sparzać cebuli, ale taka jest łagodniejsza i lżej strawna.
Jabłko obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę i skroipłam sokiem z cytryny. Razem z cebulą dodałam do ziemniaków i buraków. Oprószyłam całość solą i pieprzem, dodałam majonez oraz musztardę – dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam natkę pietruszki dla smaku ii kontrastu kolorystycznego. Dobrze odstawić sałatkę przynajmniej na godzinę do lodówki żeby smaki się przegryzły.