Różowa sałatka ziemniaczana | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Różowa sałatka ziemniaczana

29 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Świetna jako dodatek do mięs albo ryb, może też być samodzielną przekąską

składniki:

4 średniej wielkości ziemniaki

2 niezbyt duże buraki ćwikłowe

1-2 cebule czerwone

1 duże jabłko

2 łyżki soku z cytryny

4-5 łyżek majonezu

1 łyżka musztardy, użyłam Kamis z prażoną cebulką

do smaku: sól, pieprz

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ziemniaki i buraki wyszorowałam i upiekłam do miękkości w piekarniku – ok. 30 min. – zawijając je uprzednio w folię aluminiową. Po wystudzeniu obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki, przełozyłam na sito i przelałam wrzątkiem a następnie zimną wodą i dobrze osączyłam. Jeśli nie macie problemów z wątrobą to nie musicie sparzać cebuli, ale taka jest łagodniejsza i lżej strawna.

Jabłko obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę i skroipłam sokiem z cytryny. Razem z cebulą dodałam do ziemniaków i buraków. Oprószyłam całość solą i pieprzem, dodałam majonez oraz musztardę – dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam natkę pietruszki dla smaku ii kontrastu kolorystycznego. Dobrze odstawić sałatkę przynajmniej na godzinę do lodówki żeby smaki się przegryzły.

file1288382423



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz