Różowa sałatka ziemniaczana

29 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Świetna jako dodatek do mięs albo ryb, może też być samodzielną przekąską

składniki:

4 średniej wielkości ziemniaki

2 niezbyt duże buraki ćwikłowe

1-2 cebule czerwone

1 duże jabłko

2 łyżki soku z cytryny

4-5 łyżek majonezu

1 łyżka musztardy, użyłam Kamis z prażoną cebulką

do smaku: sól, pieprz

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ziemniaki i buraki wyszorowałam i upiekłam do miękkości w piekarniku – ok. 30 min. – zawijając je uprzednio w folię aluminiową. Po wystudzeniu obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki, przełozyłam na sito i przelałam wrzątkiem a następnie zimną wodą i dobrze osączyłam. Jeśli nie macie problemów z wątrobą to nie musicie sparzać cebuli, ale taka jest łagodniejsza i lżej strawna.

Jabłko obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę i skroipłam sokiem z cytryny. Razem z cebulą dodałam do ziemniaków i buraków. Oprószyłam całość solą i pieprzem, dodałam majonez oraz musztardę – dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam natkę pietruszki dla smaku ii kontrastu kolorystycznego. Dobrze odstawić sałatkę przynajmniej na godzinę do lodówki żeby smaki się przegryzły.

file1288382423