Rozmaitości z grilla
Składniki
filet z indyka: 60 dag,
żeberka: 1 kg,
czosnek :2 ząbki,
jogurt naturalny:50 dag,
sok z cytryna:1 łyżeczka,
skórka starta z polowy cytryny,
sól, pieprz, łyżka oliwy, przyprawa do kurczaka po azjatycku: pół opakowania,
olej: 8 łyżek,
1/2 pęczka mięty,
masło ziołowe: 8 dag,
cebula: 3 sztuki,
podpłomyki: 6 sztuk,
po jednej czerwonej i żółtej papryce.
Sposób przyrządzania
Filet z indyka opłucz,osusz,pokrój w kostkę.Papryki oczyść z pestek, strąki potnij na duże kawałki.Cebule pokrój na cząstki. Kostki mięsa na przemian z kawałkami warzyw ponabijaj na szpilki do szaszłyków. Oprósz sola i pieprzem.Przygotuj sos jogurtowy:mięte posiekaj czosnek przeciśnij przez praskę i razem z mięta połącz z jogurtem oraz sokiem i skórka cytrynową. Sos przypraw do smaku sola i pieprzem.żeberka opłucz,podziel na porcje. Oprósz solą i pieprzem.Skrop oliwa. Ułóż na grillu. Piecz 20 minut często obracając. Po 10 minutach dołóż szaszłyki. Olej wymieszaj z przyprawa do kurczaka i na ok.10 minut przed końcem pieczenia mieszanka posmaruj żeberka i szaszłyki. Podpłomyki pokrój na ćwiartki,posmaruj je masłem ziołowym i opiecz na grillu na zloty kolor. Podawaj z sosem jogurtowym.