Rozmaitości z grilla

25 stycznia 2012, dodał: siwa0010
Artykuł zewnętrzny

Składniki

filet z indyka: 60 dag,

żeberka: 1 kg,

czosnek :2 ząbki,

jogurt naturalny:50 dag,

sok z cytryna:1 łyżeczka,

skórka starta z polowy cytryny,

sól, pieprz, łyżka oliwy, przyprawa do kurczaka po azjatycku: pół opakowania,

olej: 8 łyżek,

1/2 pęczka mięty,

masło ziołowe: 8 dag,

cebula: 3 sztuki,

podpłomyki: 6 sztuk,

po jednej czerwonej i  żółtej papryce.

Sposób przyrządzania

Filet z indyka opłucz,osusz,pokrój w kostkę.Papryki oczyść z  pestek, strąki potnij na duże kawałki.Cebule pokrój na cząstki. Kostki mięsa na przemian z kawałkami warzyw ponabijaj na szpilki do szaszłyków. Oprósz sola i pieprzem.Przygotuj sos jogurtowy:mięte posiekaj czosnek przeciśnij przez praskę i razem z mięta połącz z jogurtem oraz sokiem i  skórka cytrynową. Sos przypraw do smaku sola i pieprzem.żeberka opłucz,podziel na porcje. Oprósz solą i pieprzem.Skrop oliwa. Ułóż na grillu. Piecz 20 minut często obracając. Po 10 minutach dołóż  szaszłyki. Olej wymieszaj z przyprawa do kurczaka i na ok.10 minut przed końcem pieczenia mieszanka posmaruj żeberka i szaszłyki. Podpłomyki pokrój na ćwiartki,posmaruj je masłem ziołowym i opiecz na grillu na zloty kolor. Podawaj z sosem jogurtowym.