Rozgrzewające pieczone pierogi orkiszowe z kapustą i kaszą

6 października 2013, dodał: e.n.g
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Farsz:
kasza (jaglana, kuskus, jęczmienna)
1/4 główki kapusty
2 szklanki kapusty kiszonej
dwie cebule
łyżka żółtej pasty curry
sproszkowane suszone pomidory
majeranek
oregano
bazylia
czosnek
słodka papryka
olej do smażenia
Ciasto:
25 g drożdży
90 g wody ciepłej
łyżka oliwy do pieczenia
300 g mąki orkiszowej
2 jajka
sół
ksylitol do smaku

Warzywa i kapustę podsmażamy, doprawiamy żółtą pastą curry (uwaga, bardzo ostra) i mieszamy z kaszą.
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia i następnie dzielimy na kilka kul, rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Nakładamy na środku farsz i zalepiamy. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. ok. 180’C przez 20-25 min.
Pierożki są idealne do barszczyku czerwonego i smakują wyśmienicie:)