Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirową nutką
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 60-70 dag dynia
- 1 szt cebula
- 4 szkl woda
- 2 kostki bulion warzywny
- 2 cm imbir świeży
- 1 łyżka olej
- 2-3 łyżki śmietana
- 1-2 łyżki siekana natka pietruszki
- do smaku sos sojowy
- do smaku pieprz
- groszek ptysiowy
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i starty na tarce imbir, smażyć przez 4-5 minut. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Zupę wlać na talerze, ze śmietany zrobić kleksa, posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!