Rozgrzewająca zupa z czarną fasolą

16 listopada 2016, dodał: joanna warso
Artykuł zewnętrzny
składniki: file1479296919
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 5 łodyg selera
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 papryczki chili
  • 0.6 l bulionu warzywnego
  • 0.2 l przecieru pomidorowego
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • 1 puszka czarnej fasoli ROLNIK
  • olej rzepakowy
  • kilka kropel tabasco
  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
  1. Cebule kroimy w piórka, seler naciowy w plasterki, paprykę w kostkę, a chili drobno siekamy.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy mięso. Dodajemy papryczkę chili i miks przypraw. Smażymy 2-3 minuty.
  3. Dodajemy do garnka paprykę, seler i cebulę. Smażymy razem 7 minut.
  4. Dolewamy bulion, sok pomarańczowy, przecier pomidorowy i tabasco.
  5. Gotujemy wszystko przez 20 minut.
  6. Do garnka dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy 5 minut.
  7. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta dolejcie nieco więcej bulionu lub wody.