Rozgrzej się w mroźne dni

6 stycznia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

kkkk

Zima to czas Świąt, Sylwestra ale również ferii zimowych. Zima to pora, kiedy mamy więcej czasu dla rodziny i przyjaciół. Ten czas wolny chętnie spędzamy aktywnie na świeżym powietrzu, jeśli tylko aura nam na to pozwala. Po powrocie do ciepłych pomieszczeń marzymy o czymś ciepłym do picia, co pomoże nam w rozgrzaniu się.

Wiadomo nie od dziś, że idealna do rozgrzania jest właśnie kawa – już trzymając w dłoni parującą filiżankę mocnego, aksamitnego espresso czujemy przyjemne ciepło rozchodzące się po ciele. Szczególnie jeśli jest to espresso przyrządzone w ekspresie firmy De’Longhi, która jest uznawana za specjalistę w jego przygotowywaniu.

Jeśli do takiego espresso dodamy odrobinę dobrego mocnego alkoholu, to naprawdę przyjemnie będzie zmarznąć tylko po to, żeby można się było później cudownie rozgrzać.
Przygotuj pyszną kawę po cesarsku z dodatkiem brandy albo kawę po irlandzku z prawdziwą mocną whiskey i podaj w ulubionych szklankach. Możesz również przyrządzić pieniące się, rozweselające cappuccino po wiedeńsku – teraz pozostaje Ci jedynie rozkoszowanie się idealnym smakiem.

Kawa po cesarsku

Składniki na 3 osoby:
3 filiżanki kawy espresso
3 żółtka
3 łyżeczki cukru
3 dl mleka
2 małe kieliszki brandy

Sposób przyrządzania:

Żółtka ubić z cukrem i brandy. Dodać gorące mleko i gorące espresso.
WSKAZÓWKA: Lekko ubić mleko, wlewać je bardzo powoli jako ostatni składnik. Napój jest świetnym dodatkiem do ciasta czekoladowego.

Cappuccino po wiedeńsku

Składniki na 2–3 osoby:

1 dl świeżo zaparzonego espresso
2 dl mleka
9 łyżek bitej śmietany

Sposób przyrządzania:

Przyrządzić espresso, używając lekko palonej mieszanki ziaren i parząc je nieco dłużej niż zwykle. Mleko zagotować i powoli wlać do kawy. Udekorować bitą śmietaną.
WSKAZÓWKA: Lekko ubić gorące mleko, z wierzchu posypać wiórkami czekoladowymi.

Kawa po irlandzku

Składniki na 3 osoby:
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
9 łyżek bitej śmietany
6 łyżek irlandzkiej whiskey
4 filiżanki gorącego espresso

Sposób przyrządzania:

Zagotować wodę z cukrem przez około minutę, dodać whiskey i gorące espresso. Wymieszać, przelać do szklanych pucharków. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (3 łyżki na porcję).
WSKAZÓWKA: Smak napoju można wzbogacić likierem Grand Marnier lub Calvadosem.

Marka De’Longhi jest producentem szerokiej gamy ekspresów do kawy oraz innych produktów z zakresu drobnego AGD (np. czajniki, tostery, kuchenki mikrofalowe, żelazka, odkurzacze). Marka oferuje również urządzenia grzewcze oraz nawilżacze i oczyszczacze powietrza.

Więcej informacji o marce i produktach De’Longhi można znaleźć na stronie www.delonghi.pl