Róża damasceńska – poznaj jej dobroczynne właściwości!

30 października 2018, dodał: EKSPERTKA

Rosa damascena, czyli róża damasceńska to niezwykła roślina, która uwodzi zarówno pięknym wyglądem, czaruje zapachem, a także stanowi źródło cennych składników, które nadają szlachetności wielu kosmetykom, a nawet lekarstwom. Preparaty różane stosowano w medycynie greckiej, chińskiej, sumeryjskiej, egipskiej i indyjskiej. Obszarem jej pochodzenia jest Azja Mniejsza, gdzie korzysta się z jej cudownych właściwości już od siódmego wieku naszej ery. Róża damasceńska została przywieziona do Europy w XVIII wieku.

Róża damasceńska powstała z połączenia dwóch gatunków róż. Pierwszym jest Róża Francuska (Rosa Gallica), która ma bardzo podobne właściwości do dzikiej róży i jest pełna witamin. Drugim gatunkiem, który przyczynił się do stworzenia damasceńskiego kwiatu jest Róża Fenicka (Rosa Phoenica), znana na terenach Grecji i Izraela od starożytności. Jej delikatny kwiat był uznawany za jeden z najpiękniejszych i często właśnie z róży fenickiej pleciono wieńce na głowy najważniejszym gościom uczt.

Róża damasceńska łączy więc w swojej wdzięcznej postaci zarówno piękno jak i ogromną moc naturalnych składników, które do dziś wykorzystywane są w produkcji najbardziej szlachetnych kosmetyków.

300 prezentów od Królowej Róż

Królowa róż, bo tak nazywana jest róża damasceńska, uznawana jest za najcenniejszy kwiat na świecie. Zawiera w sobie 300 substancji czynnych, i potocznie mówiąc, prawie całą tablicę Mendelejewa. Aż trudno uwierzyć, że płatki tego pięknego kwiatu to źródło witaminy C, karotenu, witamin z grupy B i K, a także flawonidów, taniny, wapna, potasu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jodyny, magnezu, sodu i cynku. Takie bogactwo składników mineralnych czyni różę damasceńską niekwestionowaną królową składników kosmetyków do pielęgnacji.

Z płatków róży damasceńskiej wytwarza się olejek i hydrolat – wodę różaną, które mają szerokie zastosowanie w przemyśle perfumiarskim i kosmetyce.

 

Jak zamknąć różę damasceńską we flakoniku?

Produkty otrzymywane z płatków róży damasceńskiej, czyli woda różana i olejek, to jedne z najbardziej wartościowych i szlachetnych produktów naturalnego pochodzenia. Każda kropla olejku różanego zawiera w sobie skondensowaną moc wszystkich wymienionych wcześniej składników odżywczych, a pozyskiwanie go jest bardzo pracochłonne.

Jakość produktu zależy w dużej mierze od warunków pogodowych panujących podczas uprawy. Róża damasceńska jest rośliną wymagającą i kapryśną, lubi gdy w okresie kwitnienia temperatura nie przekracza 25st. C, a wilgotność powietrza wynosi około 60%. Płatki kwiatów zbierane są zawsze ręcznie, na przełomie maja i czerwca. Zbiory odbywają się wczesnym rankiem, kiedy kwiaty mają najświeższy aromat i mocne słońce nie zdąży jeszcze wysuszyć osiadłej na nich rosy. Płatki niezwłocznie po zebraniu przewożone do przetwórni, gdzie poddawane są procesowi powolnej destylacji (najbardziej szlachetna metoda) lub ekstrakcji, na przykład poprzez macerowanie w olejku ze słodkich migdałów.

Do wytworzenia jednej kropli olejku wykorzystuje się około 50-60 sztuk kwiatów, co znaczy, że by otrzymać jeden litr należy przetworzyć około 3,5-5 ton świeżych kwiatów! To dlatego prawdziwy olejek z róży damasceńskiej ma tak wysoką cenę i stanowi skład tylko najlepszych kosmetyków i perfum.

Niejako produktem ubocznym produkcji olejku różanego jest woda różana, która również zachowuje właściwości zdrowotne i upiększające, a także uwodzi zapachem, jednak, siłą rzeczy, jest mniej skoncentrowana w swojej formule niż olejek.

 

Dobro płynące z piękna – działanie i zastosowanie olejku i hydrolatu z róży damasceńskiej.

Według greckiej mitologii pierwsza róża zakwitła na ziemi w miejscu, na które upadła kropla krwi Afrodyty, bogini miłości, piękna i kwiatów. I choć jest to legenda, pięknie udobitnia stwierdzenie, że nawet najmniejszy dodatek olejku lub hydrolatu różanego niezwykle uszlachetnia każdy kosmetyk i perfumę.

Oba te produkty pochodzące z róży damasceńskiej mają właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, regenerują cerę, dodają jej blasku, zmniejszają obrzęki (na przykład wokół oczu), obkurczają i wzmacniają naczynka krwionośne zmniejszając zaczerwienienia. Znacznie wpływają na jędrność skóry gdyż wzmacniają włókna kolagenowe i usuwają wolne rodniki, co wpływa na działanie odmładzające i pobudzające komórki do regeneracji zmarszczek. Hamują też wydzielanie sebum, rozjaśniają rozstępy oraz ułatwiają gojenie się ran i zmian skórnych. Co niesamowite, ich wyjątkowe właściwości pozwalają zwalczać wszystkie bakterie (nawet te patogenne).

 

Wyjątkowa moc róży damasceńskiej zaklęta w kosmetykach.

Nie możemy zapomnieć o wyjątkowych właściwościach zapachowych produktów pozyskiwanych z kwiatów królowej róż. Ich woń działa uspokajająco, również w stanach nerwowych i depresjach. Zapach ten poprawia nastrój i utrzymuje się naprawdę długo na skórze. To dlatego jest tak chętnie wykorzystywana w wielu kompozycjach zapachowych perfum na całym świecie.

Zarówno olejek jak i hydrolat z róży damasceńskiej jest również składnikiem kosmetyków do makijażu. Baza pod makijaż, w której wykorzysta się wodę różaną zamiast zwykłej wody będzie miała dodatkowe działanie ściągające i normalizujące wydzielanie sebum, tusz do rzęs z dodatkiem olejku różanego na pewno nie przesuszy Twoich rzęs, a używany w sypkich lub kompaktowych kosmetykach kolorowych puder z ususzonych płatków róży damasceńskiej, stanowi skuteczny zamiennik talku, który często podrażnia wrażliwą skórę.

A hydrolat z róży damasceńskiej jest wyjątkowo bogaty w składniki aktywne: działa ściągająco i tonizująco, wyrównuje pH skóry, normalizuje wydzielanie sebum, wzmacnia naczynka. Regeneruje i koi. A do tego zapach różany uspokaja i poprawia nastrój :-)

Sam hydrolat w postaci mgiełki wodnej może być używany do odświeżania i tonizowania twarzy i całego ciała. Spryskanie się wodą przyjemnie chłodzi, odświeża i odpręża. Mgiełka różana szczególnie przydatna jest w czasie upału, w klimatyzowanym biurze i w samolocie.

Hydrolat polecany jest szczególnie w przypadku cery suchej, wrażliwej, dojrzałej i podrażnionej, a ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, także dla tłustej i trądzikowej.

Więcej informacji o tym jak zastosowanie olejku i hydrolatu z róży damasceńskiej w konkretnych kosmetykach wpłynie na Twoją cerę, oraz o tym gdzie je kupić, przeczytasz na stronie marki – producenta certyfikowanych kosmetyków naturalnych – naturativ.pl.

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

zakupy przez internet
Jeśli chodzi o żywność to ja osobiścię wolę robić zakupy stacjonarne. Można najpierw...
Gdzie iść na randkę?
Uwazam, ze kazdy moze skorzystac jesli wybierze portal odpowiedni dla siebie, ja osobiscie korzystam...
suplementy diety
Ja piję wyciskane soki z warzyw i owoców oraz 2x dziennie wit.D 2000j. plus...
Oczyszczanie organizmu
Krótko powiem. Niczego lepszego na pasożyty od EcoDetoxx na krajowym rynku nie znajdziesz,...