Rösti z polędwiczką

14 września 2015, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Polędwiczka wieprzowa:

 

– 500 g polędwiczki wieprzowej

– 350 g pieczarek

– 1 średnia cebula

– 300 ml śmietany 18%

– 300 ml śmietany 30 %

– 150 ml bulionu

– olej rzepakowy

– sól

– pieprz

– ½ pęczka pietruszki

 

 

Rösti:

 

– 1 kg ziemniaków

– 1 cebula

– olej rzepakowy

– sól

 

 

Cukinia:

 

– 2 cukinie

– 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki

– oliwa z oliwek

– 2 ząbki czosnku

– sól

– pieprz

 

Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą.  Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusząc kilka minut.

 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, po ugotowaniu obieramy ze skórki i odkładamy do lekkiego przestygnięcia. Trzemy ziemniaki na tarce o grubych oczkach i mieszamy z drobno posiekaną cebulą i solą. Przekładamy porcjami na rozgrzany olej i formujemy okrągły kształt. Po usmażeniu z jednej strony przekładamy na drugą używając talerza i ponownie smażymy.

 

Cukinie myjemy, kroimy na równej grubości talarki i wkładamy do miski. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do cukini razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy na patelni kilka minut. Podajemy z polędwiczką i rösti.

file1411829112