Rosół kolagenowy – właściwości dla zdrowia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rosół kolagenowy – właściwości dla zdrowia

6 marca 2023, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Słyszeliście kiedyś o rosole kolagenowym? Jest to nic innego, jak bulion na bazie kości. Pomaga w walce z przeziębieniem, na jelita czy stawy. Zobaczcie, jak go wykonać oraz jakie posiada cenne właściwości.

Co nieco o rosole kolagenowym

Możecie spotkać się jeszcze z nazwą płynne złoto. Jest bardzo popularny w medycynie chińskiej. Zachwyca lekkostrawnością i niską kalorycznością. Rosół kolagenowy możecie pić rano – wtedy pobudza organizm – lub wieczorem, co usprawni pracę jelit i zlikwiduje wzdęcia. Ponadto bulion doskonale nadaje się jako baza sosu do pizzy, dressingu czy puree warzywnego. Może również być dodatkiem do smoothie czy koktajli.

Rosół kolagenowy posiada sporą dawkę glutaminy, dzięki czemu przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Dlatego zupę poleca się w szczególności sportowcom. Z kolei glukozamina hamuje proces starzenia się organizmu. Natomiast prolina łagodzi stany zapalne układu pokarmowego. W bulionie znajdziecie również magnez, potas, kolagen, wapń czy siarkę. Koniecznie jedzcie rosół w okresie jesienno – zimowym, aby zadbać o odporność  i ochronę przed wirusami.

Przepis

Co kupić?

  • 2 kg kości szpikowych (cielęcych, wołowych, wieprzowych)
  • 1 kg łapek i szyjek kurzych
  • ½ kg podrobów drobiowych (serc, cynaderek),
  • włoszczyzna 
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 l wody
  • sól himalajska
  •  pieprz

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz