Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii
Składniki:
(dla 2 osób)
• 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia!
• 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 1 ząbek czosnku
• 1 papryczka chili
• 30 g selera naciowego
• 250 g czerwonej papryki
• 15 g masła
• 2-3 łodyżek pietruszki
• ok. 10 listków bazylii
• 1 łodyżka mięty
• 1-2 łodyżki szczypiorku
• 10 ml brandy
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie:
To niezwykle szybkie w przygotowaniu danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza aromatycznemu pesto ze świeżych ziół i oliwy z oliwek, które stanowi jego bazę. By uzyskać pesto, które jest znakomitym dodatkiem do potraw podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno, należy połączyć razem świeże, posiekane zioła i oliwę z oliwek.
Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je, razem z oliwą z oliwek, w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało pesto. Nie używaj soli.
Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część pokrojonej papryki odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji.
W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru, wtedy dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili.
Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée.
Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki, przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.