Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii

27 stycznia 2014, dodał: jmwg
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

(dla 2 osób)

• 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia!

• 20 ml oliwy z oliwek extra virgin

• 1 ząbek czosnku

• 1 papryczka chili

• 30 g selera naciowego

• 250 g czerwonej papryki

• 15 g masła

• 2-3 łodyżek pietruszki

• ok. 10 listków bazylii

• 1 łodyżka mięty

• 1-2 łodyżki szczypiorku

• 10 ml brandy

• Sól

• Pieprz

Przygotowanie:

To niezwykle szybkie w przygotowaniu danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza aromatycznemu pesto ze świeżych ziół i oliwy z oliwek, które stanowi jego bazę. By uzyskać pesto, które jest znakomitym dodatkiem do potraw podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno, należy połączyć razem świeże, posiekane zioła i oliwę z oliwek.

Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je, razem z oliwą z oliwek, w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało pesto. Nie używaj soli.

Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część pokrojonej papryki odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji.

W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru, wtedy dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili.

Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée.

Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki, przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.

file1390814042