Romantyczne danie dla dwojga sushi – konkurs Rolnik

17 marca 2015, dodał: Mariola Grzeda
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 250g ryż do sushi Blue Dragon
  • 250 ml wody
  • 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon
  • 200g surowego łososia ( jak ktoś nie lubi można użyć wędzonego0
  • Arkusze nori
  • Czarny sezam
  •  Świeży ogórek
  • Rukola
  • Papryka czerwona
  • Marchewka
  • Serek kremowy
  • Proszek wasabi
  • Sos sojowy
  • imbir marynowany

Przygotowanie:
Zawsze zaczynamy od zrobienia chrzanu. W zależności ile chcemy zrobić tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie chrzanu wasabi, ponieważ jest o wiele lepszy od gotowej pasty. Paprykę, ogórka i marchewkę kroimy w paseczki. Łososia w cienkie plastry i paseczki. Gotowanie ryżu Ryż dokładnie płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł. Następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu, zalewamy wodą ( woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy palnik do min i gotujemy ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z ryżem na około 20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego ryżu dodajemy ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego. Dlaczego ? Ryż nie może zbyt szybko stygną.Maki z łososiem, papryką, rukolą i serkiem kremowym.  Na matę bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony. Nałożyłam nadzienie (paski łososia, rukola, paprykę, posmarowałam serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon.Rolkę maków pokroiłam ma kawałki Uramaki  z łososiem, marchewką i rukola To rodzaj sushi w środku znajduje się nori na zewnątrz ryż. Przygotowując urokami zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz nori błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie nori, ryż posypałam czarnym sezamem. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam marchewkę, łososia i rukola. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam. Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki. Uromaki z łososiem, marchewką,ogórkiem, rukolą. Na matę kładziemy arkusz nori błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie nori, ryż Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam marchewkę, łososia i rukola. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam. Na wierzch rolki uromaków nałożyłam cienkie plastry łososia. Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki.