Roladki z kurczaka z brokułami w 30 minut
Na Facebookowym urodaizdrowie zrobiło się brokułowo, więc i ja w tym klimacie :)
Potrzebujemy:
– 4 filety z piersi kurczaka
– 40 dkg brokułów (różyczki, 10 dkg do nadzienia i 30 dkg do podania razem z roladkami)
– 40 dkg karotki
– 20 dkg pieczarek
– 2 cebule (dymki)
– 50 g tartego parmezanu
– 2 łyżeczki pesto
– 1 żółtko
– tarta bułka
– olej
– masło
– sól, pieprz biały i cayenne
Przygotowanie:
1) Brokuły (10 dkg) myjemy i blanszujemy w osolonej wodzie (ok. 3 minut), a następnie odcedzamy na sitku i zalewamy zimną wodą.
2) Wodę po obgotowaniu brokułów pozostawić – przyda się do gotowania jarzyny z brokułów i karotki.
3) Cebulę dymkę płuczemy i drobno szatkujemy razem ze szczypiorkiem.
4) Blanszowane brokuły również drobno siekamy i mieszamy z serem, dymką, pesto, żółtkiem i łyżką bułki tartej; doprawiamy do smaku.
5) W piersiach z kurczaka nacinamy kieszonki od grubszej strony, napełniamy nadzieniem i zamykamy wykałaczkami.
6) Roladki obsypujemy solą i pieprzem, następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z masłem i kroplą oleju, i smażymy ze wszystkich stron na średnim ogniu
7) Pozostałe brokuły gotujemy z karotkami około 4 minut.
8) Podgotowane warzywa dodajemy do pieczarek z 1 łyżką masła, solą i pieprzem, całość dusimy.
9) Roladki podajemy z powstałą jarzyną.
Smacznego!