Roladki wołowe po bawarsku w piwie
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 ziemniaki
- 4 nieduże ogórki konserwowe
- 2 cebule
- 8 mniejszych plastrów udźca wołowego
- 4 łyżki musztardy
- 4 parówki
- 3 łyżki smalcu
- około 300 ml jasnego piwa
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Ogórki przekroić wzdłuż, cebulę obrać w talarki, druga w kostkę. Plastry wołowiny oczyścić, dobrze rozbić, oprószyć pieprzem i solą, posmarować musztardą z jednej strony, na każdym kawałku mięsa położyć połowę parówki, kawałek ziemniaczka, ogórka, kilka talarków cebuli, plastry zwinąć i obwiązać bawełnianą białą nitką. Obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu. Roladki wyjąć a na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę, mięso włożyć z powrotem do rondelka, podlac małą ilością piwa, przykryć i dusić, w razie potrzeby podlewać piwem, gdy roladki zmiękną wyjąc je, a sos zagęścić mąką wymieszaną z małą ilością piwa, chwilkę gotować.