Roladki wołowe po bawarsku w piwie

22 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 4 nieduże ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • 8 mniejszych plastrów udźca wołowego
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 parówki
  • 3 łyżki smalcu
  • około 300 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Ogórki przekroić wzdłuż, cebulę obrać w talarki, druga w kostkę. Plastry wołowiny oczyścić, dobrze rozbić, oprószyć pieprzem i solą, posmarować musztardą z jednej strony, na każdym kawałku mięsa położyć połowę parówki, kawałek ziemniaczka, ogórka, kilka talarków cebuli, plastry zwinąć i obwiązać bawełnianą białą nitką. Obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu. Roladki wyjąć a na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę, mięso włożyć z powrotem do rondelka, podlac małą ilością piwa, przykryć i dusić, w razie potrzeby podlewać piwem, gdy roladki zmiękną wyjąc je, a sos zagęścić mąką wymieszaną z małą ilością piwa, chwilkę gotować.