roladki ryżowe w tortilli
Artykuł zewnętrzny
2 tortille maxi
100 g ryżu
1 puszka mleczka kokosowego
1/2 szklanki wody
1 garść rodzynek
1 garść suszonych śliwek
1 garść suszonych moreli
1 garść wiórków kokosowych
sok z 1/2 limonki
1 liść limonki kafir
2 łyżki miodu
cynamon, gałka muszkatołowa
- ryż gotować w mleczku kokosowym i wodzie z dodatkiem miodu i pokruszonego listka limonki,
- owoce pokroić w kostkę (oprócz rodzynek),
- dodać do ryżu w trakcie gotowania,
- pod koniec gotowania dodać sok z limonki, wiórki kokosowe i przyprawy,
- masę wystudzić, rozsmarować na tortillach,
- tortille zwinąć w rulon i zawinąć w folię aluminiową,
- piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 15 minut,
- wyjąć, zdjąć folię i pociąć w dość szerokie krążki