Roladki drobiowe z nadzieniem wołowym

11 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Roladki robię z bardzo różnymi nadzieniami – tym razem użyłam mielonej wołowiny .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 25 dag mielonej wołowiny ( użyłam tatarowe )
  • 8 plasterków sera  do zapiekanek ( miękki jak do tostów )
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki przyprawy  Delicat ( lub podobnej )
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ( płaska ) mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki maggi
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 3 szklanki wody

Filety z kurczaka rozklepać (delikatnie – przez woreczek foliowy) tłuczkiem do mięsa tak by nie porozrywać włókien. Delikatnie posolić i posypać pieprzem. Mięso wołowe ( ma być bardzo chude i drobno zmielone ) zmieszać z 1 łyżka oleju , szczyptą pieprzu , soli i 1/2 łyżeczki maggi .Wyłożyć na filety z piersi ( po pół porcji ) i delikatnie rozsmarować po całej powierzchni. Przykryć każdy 4 plasterkami sera i posypać natką pietruszki. Zwinąć w roladki. Obwiązać  dokładnie  nicią do mięs . Posypać Delicatem i mieloną papryką .

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Zdjąć roladki i wsypać na patelnię drobno pokrojoną cebulę. Posypać ją cukrem i smażyć do lekkiego zrumienienia. Wlać 1 szklankę wody  i zagotować .

W garnku o grubym dnie ułożyć roladki .Zalać wywarem ze smażenia z cebulką .Dolać resztę  wody . Dodać kostkę bulionową .Dusić na małym gazie ok. 1 godziny ( sos powinien się zredukować do 1 szklanki, cebula rozpadać, a mięso ma być miękkie.

Wyjąć roladki i usunąć z nich nici. Przekroić na 2 lub 3 części każdą ( na ukos bo tak ładnie wyglądają ) .

file1297416780