Roladki drobiowe z nadzieniem wołowym
Roladki robię z bardzo różnymi nadzieniami – tym razem użyłam mielonej wołowiny .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 25 dag mielonej wołowiny ( użyłam tatarowe )
- 8 plasterków sera do zapiekanek ( miękki jak do tostów )
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki przyprawy Delicat ( lub podobnej )
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ( płaska ) mielonego pieprzu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki maggi
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 3 szklanki wody
Filety z kurczaka rozklepać (delikatnie – przez woreczek foliowy) tłuczkiem do mięsa tak by nie porozrywać włókien. Delikatnie posolić i posypać pieprzem. Mięso wołowe ( ma być bardzo chude i drobno zmielone ) zmieszać z 1 łyżka oleju , szczyptą pieprzu , soli i 1/2 łyżeczki maggi .Wyłożyć na filety z piersi ( po pół porcji ) i delikatnie rozsmarować po całej powierzchni. Przykryć każdy 4 plasterkami sera i posypać natką pietruszki. Zwinąć w roladki. Obwiązać dokładnie nicią do mięs . Posypać Delicatem i mieloną papryką .
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Zdjąć roladki i wsypać na patelnię drobno pokrojoną cebulę. Posypać ją cukrem i smażyć do lekkiego zrumienienia. Wlać 1 szklankę wody i zagotować .
W garnku o grubym dnie ułożyć roladki .Zalać wywarem ze smażenia z cebulką .Dolać resztę wody . Dodać kostkę bulionową .Dusić na małym gazie ok. 1 godziny ( sos powinien się zredukować do 1 szklanki, cebula rozpadać, a mięso ma być miękkie.
Wyjąć roladki i usunąć z nich nici. Przekroić na 2 lub 3 części każdą ( na ukos bo tak ładnie wyglądają ) .