Rolada Śmietankowa z galaretką

21 sierpnia 2011, dodał: Marta1986
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

1 łyżka oleju

4 jajka

15 dag cukru

3/4szklanki mąki

2 łyżki kakao

1 łyżka proszku do pieczenia

Krem:

około 1 litr śmietany 18%

3 łyżki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

galaretka zielona

Polewa:

pół kostki margaryny

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

Rozrobioną galaretkę wylać na głęboki talerz.Rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Ciasto: Ubić białka z cukrem,dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiana przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając.Wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec około 15 min.w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem pudrem ,na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.

Krem: Galaretkę pokroić w kostkę.3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i ponownie wymieszać. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała. Gdy śmietana będzie już na wpół stężała, rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon,pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Polewa: Margarynę rozpuścić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Wylać i rozsmarować na roladę. Udekorować kremem.

file1313925048