Rolada Śmietankowa z galaretką
SKŁADNIKI:
1 łyżka oleju
4 jajka
15 dag cukru
3/4szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
Krem:
około 1 litr śmietany 18%
3 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
galaretka zielona
Polewa:
pół kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Rozrobioną galaretkę wylać na głęboki talerz.Rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Ciasto: Ubić białka z cukrem,dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiana przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając.Wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec około 15 min.w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem pudrem ,na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.
Krem: Galaretkę pokroić w kostkę.3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i ponownie wymieszać. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała. Gdy śmietana będzie już na wpół stężała, rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon,pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Polewa: Margarynę rozpuścić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Wylać i rozsmarować na roladę. Udekorować kremem.