Rolada czereśniowo-porzeczkowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
500g czereśni,
300g porzeczek,
2 opakowania galaretki wiśniowej,
1/2 szklanki grubego cukru,
1 białko jajka
Sposób przygotowania:
Czereśnie umyć,osuszyć i wydrylować. Porzeczki umyć i dokładnie osuszyć po czym maczać w rozkłóconym białku jajka, usunąć jego nadmiar i posypywać owoce grubym cukrem. Odłożyć do dekoracji. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, ostudzić i dodać czereśnie. Schłodzić. Podłużną foremkę do babki wyłożyć folią spożywczą. Tężejącą galaretkę z czereśniami przełożyć do foremki i wstawić na 90 minut do lodówki. Dekorować porzeczkami w cukrze. Smacznego!