URODA I ZDROWIE

Rokitnik dla zdrowia – przepisy na soki, herbaty i konfitury

2 października 2020, dodał: pinkmause

Małe soczyste owoce rokitnika o pięknej pomarańczowej barwie dojrzewają we wrześniu, ale najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Owoce rokitnika to prawdziwy i niedoceniany superfood. Doceniają go szefowie kuchni, dlatego w jesiennym menu wielu restauracji znajdziemy rokitnikowe sorbety czy sosy do pieczonych i grillowanych mięs. Przetwory z rokitnika łączą w sobie smaku cytrusów, brzoskwini i ananasów.

 

Oliwka północy, oliwka syberyjska, ananas syberyjski, oblepicha, jagoda bażantów – wszystkie te nazwy dotyczą rokitnika. Roślina znana głównie z tego, że sadzona jest dla stabilizacji wydm. Tworzy gęste żywopłoty, a ze względu na swoje mocne i liczne ciernie, stanowi doskonałe remizy dla ptactwa. Ale nie są to jej największe i najważniejsze zalety. Rokitnik bowiem znany jest także ze swojej obecności w kuchni oraz w kosmetyce. A wszystko za sprawą właściwości prozdrowotnych – można powiedzieć, że to naturalny przepis na zdrowie. W jego składzie wyodrębniono ponad 190 aktywnych biologicznie składników. Silne antyoksydanty, 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe, fenole, witaminy, prowitaminy, mikroelementy i lipidy.

 

Rokitnik odznacza się wysoką zawartością witaminy C oraz wspomaga układ sercowo-naczyniowy, stosowany jest też na wrzody i zgagę, a także używany przy reumatoidalnych zapaleniach stawów. Oprócz witaminy C w soku z rokitnika znajdziemy też witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, P. Jako jedna z niewielu roślin rokitnik zawiera witaminę B12, na której niedobór mogą cierpieć weganie. Roślina ta bogata jest również w witaminę K, która przydatna jest w zapobieganiu nadmiernym krwawieniom. Nie brakuje w nim też potasu. Rokitnik zwyczajny, jak widać, wykazuje szerokie właściwości lecznicze. Bardzo ważną cechą rokitnika jest fakt, że mimo gotowania zawarta w owocach witamina C nie ulega rozkładowi. Dlatego też rokitnikowe przetwory są doskonałym naturalnym źródłem tej witaminy, nie tylko w zimie.

Sok z rokitnika zawiera także kwas tłuszczowy omega 7, który wpływa na lepszy wygląd cery, a także usprawnia pracę mózgu, a zawarte w nim serotoniny działają antydepresyjnie. Dzięki zawartości beta-karotenu i flawonoidów sok i napary z rokitnika stosowane są przy stanach zapalnych układu pokarmowego, a także wspomagająco w leczeniu przeziębienia i grypy lub suchego kaszlu.  Olej z rokitnika jest skuteczny w zapobieganiu zgadze oraz w leczeniu wrzodów, a także w leczeniu wszelkiego rodzaju oparzeń i odmrożeń skóry. Jest też ważnym składnikiem kosmetyków charakterze przeciwstarzeniowym, pielęgnacyjnym i upiększającym. Dodawany jest do kremów, szamponów, odżywek do włosów i balsamów.

 

Z rokitnika zrobimy wspaniałe konfitury i galaretki – owoce zawierają bardzo dużo pektyny o właściwościach żelujących, dzięki temu masa rokitnikowa szybko gęstnieje. Świeży, kwaskowo-anansowy rokitnik cukiernicy chętnie wykorzystują do deserów: wspaniale łączy się z daktylami, orzechami włoskimi, czekoladą. By złagodzić jego cierpki smak, najczęściej miesza się go z miodem – obydwa produkty doskonale się uzupełniają. Z rokitnika możemy też robić sosy i podać do pieczonych mięs i drobiu (świetnie pasuje do kaczki), wędlin, ale także do ryb i ryżu. W nalewkach rokitnik doskonale komponuje się z miodem, goździkami, wanilią, cynamonem, pieprzem, a także z innymi jesiennymi owocami, jak dzika róża, jarzębina albo głóg.

 

Galaretka rokitnikowa

Składniki:
– 1 kg rokitnika
– 1 kg cukru
– sok i skórka starta z pomarańczy
– skórka starta cytryny

Przygotowanie:
Rokitnik zalać 250 ml wody, gotować kilka minut na małym ogniu, aż zacznie pękać. Przelać przez gęste sito i dokładnie wycisnąć. Do soku dodać cukier, wymieszać. Wlać sok pomarańczowy, dodać starte z owoców skórki. Mieszając, gotować na małym ogniu ok. 20 min., aż masa zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i wystudzić dnem do góry.

 

Konfitura rokitnikowa

Składniki:
– 1 kg rokitnika
– 1 szklanka wody
– 80 dag cukru
– kilka goździków

Przygotowanie:
Przebrane i umyte owoce wsypać do płaskiego garnka, zalać wodą, gotować z goździkami do miękkości, czyli 15-20 min. Możemy masę zmiksować lub przetrzeć przez sito. Raz jeszcze zagotować, dosłodzić i gorące konfitury przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 5-10 min.

 

Sok z rokitnika

Składniki:
– 1 kg owoców rokitnika
– 1 kg cukru

Przygotowanie:
Przebrać owoce, aby nie znalazły się w nich liście lub gałązki. Umyć je, a następnie delikatnie osuszyć używając papierowego ręcznika. Zasypać owoce rokitnika cukrem. Odstawić całość na około 7-8 godz. Zagotować mieszankę, a kiedy zacznie wrzeć – gotować przez kolejne pół godziny. Przecedzić sok przez sitko lub gazę.
Rozlać sok do butelek. Wstawić butelki z sokiem z rokitnika do wysokiego garnka i zalać je wodą do 2-3 cm od krawędzi szyjki. Pasteryzować przez około 15 min. od zagotowania. Odstawić sok w ciemne miejsce.

 

Sok rokitnikowo-jabłkowy

Składniki:
– 2 kg jabłek
– 0,5 kg owoców rokitnika
– 4 łyżki stołowe cukru
– 1 litr przegotowanej wody

Przygotowanie:
Jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne, rokitnik umyć i dodać do jabłek. Wycisnąć sok z jabłek i rokitnika, przy czym jabłka i jagody należy brać jednocześnie. Nie należy się dziwić, że otrzymany sok wyszedł mocno skoncentrowany. Aby stał się bardziej przyjemny w smaku, należy koniecznie dodać przegotowanej wody w proporcji 1:1, a także przygotowany cukier. Taki sok jest już gotowy do użycia. Jeśli ma być przechowywany przez dłuższy czas, należy sok zagotować i przelać do sterylnych słoików lub butelek.

 

Herbata z rokitnikiem

Składniki:
– 150 g rokitnika
2 łyżki herbaty czarnej
– 500 ml wody
– 2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Rokitnik przemyć i rozdrobnić za pomocą moździerza. Wsypać masę do czajnika, dodać kilka całych jagód, czarną herbatę i zalać wszystko wrzątkiem. Parzyć 10-15 min. pod przykryciem. Nalewać przez sitko do filiżanek, dodać według smaku troszkę miodu.

 

Nalewka z rokitnika

Składniki:
– 1 kg owoców rokitnika
– 1 kg cukru
– 1 1/2 l spirytusu 80%

Przygotowanie:
Przebrać owoce i usunąć z nich listki oraz gałązki. Umyć rokitnik, a następnie delikatnie go osuszyć. Wrzucić owoce do 5-litrowego słoika i zasypać 1/2 kg cukru. Zalać je spirytusem i zamknąć słoik. Odstawić napój w ciepłe miejsce na 3-4 miesiące. Po upływie tego czasu przelać alkohol do innego naczynia. Zasypać owoce 1/2 kg cukru, przykryć je i odstawić na 2-3 tygodnie do czasu, aż cukier się rozpuści, a z rokitnika wydobędzie się sok. Odcedzić powstały syrop z owoców. Połączyć alkohol i syrop, zakręcić słoik, po czym odstawić nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Alkohol powinien mieć rubinowy kolor.

 

Chutney dyniowo-rokitnikowy

Składniki:
– pół kilograma miąższu z dyni
– 2 szklanki rokitnika
– 1 cebula biała
– 2 jabłka
– 220 ml octu jabłkowego
– niepełna szklanka miodu

Przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Jabłka pokroić na mniejsze części, a cebulę w dużą kostkę. Wszystko wrzucić do garnka z dodatkiem łyżki oleju. W oddzielnym garnuszku zagotować umyty rokitnik, aż puści sok. Po około 8 min. przetrzeć przez sito. Dodać do dyni, kiedy będzie miękka. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się miękkie. Utrzeć w moździerzu tarty imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon i gałkę. Wrzucić na patelnię i przesmażyć 5 min. Na koniec dolać miód i ocet jabłkowy. Gorący chutney przełożyć do słoiczków i zakręcić. Odwrócić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia. Pasteryzować.

 

 

zobacz również:

Owoce goji jak działają dla zdrowia i urody – właściwości lecznicze

Jagoda kamczacka jak jeść – jagoda czy borówka?

Aronia – właściwości dla zdrowia i zastosowanie

Sok z brzozy –  właściwości dla zdrowa i czy warto pić?

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Rokitnik dla zdrowia – przepisy na soki, herbaty i konfitury

  1. avatar Martyna Rak pisze:

    Piękne zdjęcia, uwielbiam zdjęcia jedzenia 🤣
    Sczerze mówiąc pierwsze czytam, że rokietnik ma tyle synonimów nazwy. Tak wiele zastosowań i inspiracji. ❤️
    Za dziecka pamiętam, wykorzystywaliśmy go głównie do zdobienia babek z piasku oraz do rzucania się…🤔 😁

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Słodkości na święta :)
Na święta dla dzieci najlepsze są pierniczki, a jeszcze lepiej jak upieką je same...
tworzymy opowiadanie - zabawa
I nagle w Honolulu pojawiła się jednostka antyterrorystów, która chciała porwać feministki...
Jak regenerować włosy po farbowaniu…
Najlepiej zastosować olejowanie, nic tak nie odżywia włosów!
Trądzik
Najważniejsze to nie dotykać często twarzy brudnymi rękami, nie wyciskać wągrów.