Rokitnik dla zdrowia – przepisy na soki, herbaty i konfitury
Małe soczyste owoce rokitnika o pięknej pomarańczowej barwie dojrzewają we wrześniu, ale najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Owoce rokitnika to prawdziwy i niedoceniany superfood. Doceniają go szefowie kuchni, dlatego w jesiennym menu wielu restauracji znajdziemy rokitnikowe sorbety czy sosy do pieczonych i grillowanych mięs. Przetwory z rokitnika łączą w sobie smaku cytrusów, brzoskwini i ananasów.
Oliwka północy, oliwka syberyjska, ananas syberyjski, oblepicha, jagoda bażantów – wszystkie te nazwy dotyczą rokitnika. Roślina znana głównie z tego, że sadzona jest dla stabilizacji wydm. Tworzy gęste żywopłoty, a ze względu na swoje mocne i liczne ciernie, stanowi doskonałe remizy dla ptactwa. Ale nie są to jej największe i najważniejsze zalety. Rokitnik bowiem znany jest także ze swojej obecności w kuchni oraz w kosmetyce. A wszystko za sprawą właściwości prozdrowotnych – można powiedzieć, że to naturalny przepis na zdrowie. W jego składzie wyodrębniono ponad 190 aktywnych biologicznie składników. Silne antyoksydanty, 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe, fenole, witaminy, prowitaminy, mikroelementy i lipidy.
Rokitnik odznacza się wysoką zawartością witaminy C oraz wspomaga układ sercowo-naczyniowy, stosowany jest też na wrzody i zgagę, a także używany przy reumatoidalnych zapaleniach stawów. Oprócz witaminy C w soku z rokitnika znajdziemy też witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, P. Jako jedna z niewielu roślin rokitnik zawiera witaminę B12, na której niedobór mogą cierpieć weganie. Roślina ta bogata jest również w witaminę K, która przydatna jest w zapobieganiu nadmiernym krwawieniom. Nie brakuje w nim też potasu. Rokitnik zwyczajny, jak widać, wykazuje szerokie właściwości lecznicze. Bardzo ważną cechą rokitnika jest fakt, że mimo gotowania zawarta w owocach witamina C nie ulega rozkładowi. Dlatego też rokitnikowe przetwory są doskonałym naturalnym źródłem tej witaminy, nie tylko w zimie.
Sok z rokitnika zawiera także kwas tłuszczowy omega 7, który wpływa na lepszy wygląd cery, a także usprawnia pracę mózgu, a zawarte w nim serotoniny działają antydepresyjnie. Dzięki zawartości beta-karotenu i flawonoidów sok i napary z rokitnika stosowane są przy stanach zapalnych układu pokarmowego, a także wspomagająco w leczeniu przeziębienia i grypy lub suchego kaszlu. Olej z rokitnika jest skuteczny w zapobieganiu zgadze oraz w leczeniu wrzodów, a także w leczeniu wszelkiego rodzaju oparzeń i odmrożeń skóry. Jest też ważnym składnikiem kosmetyków charakterze przeciwstarzeniowym, pielęgnacyjnym i upiększającym. Dodawany jest do kremów, szamponów, odżywek do włosów i balsamów.
Z rokitnika zrobimy wspaniałe konfitury i galaretki – owoce zawierają bardzo dużo pektyny o właściwościach żelujących, dzięki temu masa rokitnikowa szybko gęstnieje. Świeży, kwaskowo-anansowy rokitnik cukiernicy chętnie wykorzystują do deserów: wspaniale łączy się z daktylami, orzechami włoskimi, czekoladą. By złagodzić jego cierpki smak, najczęściej miesza się go z miodem – obydwa produkty doskonale się uzupełniają. Z rokitnika możemy też robić sosy i podać do pieczonych mięs i drobiu (świetnie pasuje do kaczki), wędlin, ale także do ryb i ryżu. W nalewkach rokitnik doskonale komponuje się z miodem, goździkami, wanilią, cynamonem, pieprzem, a także z innymi jesiennymi owocami, jak dzika róża, jarzębina albo głóg.
Galaretka rokitnikowa
Składniki:
– 1 kg rokitnika
– 1 kg cukru
– sok i skórka starta z pomarańczy
– skórka starta cytryny
Przygotowanie:
Rokitnik zalać 250 ml wody, gotować kilka minut na małym ogniu, aż zacznie pękać. Przelać przez gęste sito i dokładnie wycisnąć. Do soku dodać cukier, wymieszać. Wlać sok pomarańczowy, dodać starte z owoców skórki. Mieszając, gotować na małym ogniu ok. 20 min., aż masa zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i wystudzić dnem do góry.
Konfitura rokitnikowa
Składniki:
– 1 kg rokitnika
– 1 szklanka wody
– 80 dag cukru
– kilka goździków
Przygotowanie:
Przebrane i umyte owoce wsypać do płaskiego garnka, zalać wodą, gotować z goździkami do miękkości, czyli 15-20 min. Możemy masę zmiksować lub przetrzeć przez sito. Raz jeszcze zagotować, dosłodzić i gorące konfitury przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 5-10 min.
Sok z rokitnika
Składniki:
– 1 kg owoców rokitnika
– 1 kg cukru
Przygotowanie:
Przebrać owoce, aby nie znalazły się w nich liście lub gałązki. Umyć je, a następnie delikatnie osuszyć używając papierowego ręcznika. Zasypać owoce rokitnika cukrem. Odstawić całość na około 7-8 godz. Zagotować mieszankę, a kiedy zacznie wrzeć – gotować przez kolejne pół godziny. Przecedzić sok przez sitko lub gazę.
Rozlać sok do butelek. Wstawić butelki z sokiem z rokitnika do wysokiego garnka i zalać je wodą do 2-3 cm od krawędzi szyjki. Pasteryzować przez około 15 min. od zagotowania. Odstawić sok w ciemne miejsce.
Sok rokitnikowo-jabłkowy
Składniki:
– 2 kg jabłek
– 0,5 kg owoców rokitnika
– 4 łyżki stołowe cukru
– 1 litr przegotowanej wody
Przygotowanie:
Jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne, rokitnik umyć i dodać do jabłek. Wycisnąć sok z jabłek i rokitnika, przy czym jabłka i jagody należy brać jednocześnie. Nie należy się dziwić, że otrzymany sok wyszedł mocno skoncentrowany. Aby stał się bardziej przyjemny w smaku, należy koniecznie dodać przegotowanej wody w proporcji 1:1, a także przygotowany cukier. Taki sok jest już gotowy do użycia. Jeśli ma być przechowywany przez dłuższy czas, należy sok zagotować i przelać do sterylnych słoików lub butelek.
Herbata z rokitnikiem
Składniki:
– 150 g rokitnika
2 łyżki herbaty czarnej
– 500 ml wody
– 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Rokitnik przemyć i rozdrobnić za pomocą moździerza. Wsypać masę do czajnika, dodać kilka całych jagód, czarną herbatę i zalać wszystko wrzątkiem. Parzyć 10-15 min. pod przykryciem. Nalewać przez sitko do filiżanek, dodać według smaku troszkę miodu.
Nalewka z rokitnika
Składniki:
– 1 kg owoców rokitnika
– 1 kg cukru
– 1 1/2 l spirytusu 80%
Przygotowanie:
Przebrać owoce i usunąć z nich listki oraz gałązki. Umyć rokitnik, a następnie delikatnie go osuszyć. Wrzucić owoce do 5-litrowego słoika i zasypać 1/2 kg cukru. Zalać je spirytusem i zamknąć słoik. Odstawić napój w ciepłe miejsce na 3-4 miesiące. Po upływie tego czasu przelać alkohol do innego naczynia. Zasypać owoce 1/2 kg cukru, przykryć je i odstawić na 2-3 tygodnie do czasu, aż cukier się rozpuści, a z rokitnika wydobędzie się sok. Odcedzić powstały syrop z owoców. Połączyć alkohol i syrop, zakręcić słoik, po czym odstawić nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Alkohol powinien mieć rubinowy kolor.
Chutney dyniowo-rokitnikowy
Składniki:
– pół kilograma miąższu z dyni
– 2 szklanki rokitnika
– 1 cebula biała
– 2 jabłka
– 220 ml octu jabłkowego
– niepełna szklanka miodu
Przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Jabłka pokroić na mniejsze części, a cebulę w dużą kostkę. Wszystko wrzucić do garnka z dodatkiem łyżki oleju. W oddzielnym garnuszku zagotować umyty rokitnik, aż puści sok. Po około 8 min. przetrzeć przez sito. Dodać do dyni, kiedy będzie miękka. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się miękkie. Utrzeć w moździerzu tarty imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon i gałkę. Wrzucić na patelnię i przesmażyć 5 min. Na koniec dolać miód i ocet jabłkowy. Gorący chutney przełożyć do słoiczków i zakręcić. Odwrócić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia. Pasteryzować.
zobacz również:
Owoce goji jak działają dla zdrowia i urody – właściwości lecznicze
Jagoda kamczacka jak jeść – jagoda czy borówka?
Aronia – właściwości dla zdrowia i zastosowanie
Sok z brzozy – właściwości dla zdrowa i czy warto pić?