Rogaliki krucho drożdżowe, bardzo proste!
są pyszne i bardzo łatwo się je przygotowuje
składniki:
- 4 szkl. mąki (szkl. o poj. 250 ml)
- 1 kostka 250g zimnego masła lub margaryny
- 5 dkg świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 0,5 szkl. dobrej, gęstej śmietany (prawdę mówiąc dodaję taką jaką akurat mam, może byż 18, 22 czy 30%, ważne aby była gęsta)
- 1-1,5 szkl. bardzo gęstych powideł śliwkowych albo marmolady wieloowocowej
- 0,5 szkl. konfitury różanej, też gęstej
- mąka do podsypywania
- lukier: 1 szkl. cukru pudru + sok z 1 cytryny + 2-3 łyżki gorącej wody
sposób przygotowania:
Ten przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki z pracy i korzystam z niego bardzo często. Domownicy i goszczący u nas przyjaciele po prostu je uwielbiają :-) Drożdże rozkruszamy do miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka min. aby zrobiły się płynne. Powidła mieszamy dokładnie z konfiturą różaną. 1 jajko roztrzepujemy dokładnie w miseczce – będzie nam potrzebne do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Piekarnik nastawiamy na 170st. C i włączamy. Dużą blachę (właściwie to trzy) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, że składniki dobrze się połączą. Nie odstawiamy też ciasta do wyrośnięcia – wyrośnie w piekarniku. Ciasto dzielimy na 6 albo 8 części. Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok 25cm i kroimy na 6-8 trójkątów. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy zaginając brzegi i formujemy kształt rogalików. Układamy je luźno na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem – nie muszą wcale stać i wyrastać, urosną nam podczas pieczenia – pieczemy ok. 10-15 min. do zrumienienia. Gdy pierwsza partia się piecze, my robimy kolejne rogaliki. Gdy już wszystkie są upieczone, smarujemy je lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem soku cytrynowego i gorącej wody, albo po prostu oprószamy cukrem pudrem. Z podanej ilość składników ulepimy ok. 36-48 rogalików. Marmolada musi być bardzo gęsta, nawet twarda, i nie nakładajmy jej zbyt wiele, inaczej rogaliki pękają i nadzienie może „uciekać”. Polecam ten przepis, jest naprawdę prosty a rogaliki są przepyszne!