Rogaliki duoczekoladowe | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rogaliki duoczekoladowe

25 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

125 g masła

5 łyżek śmietany 18%

2i1/4 szklanki mąki

1i1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szczypta soli

1 szczypta cukru waniliowego

Nadzienie:

16 kostek gorzkiej czekolady (80% kakao)

16 kostek czekolady mlecznej

4 łyżki rodzynek

Na wierzch:

1 jajko

1 łyżeczka cukru

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Z każdej w dłoniach formujemy okrągły placek, a następnie wałkujemy go na cienkie koło, które dzielimy na 4 trójkąty. Na szerszym brzegu (tym półokrągłym)  układamy kostkę gorzkiej czekolady, na niej kostkę czekolady mlecznej, po bokach po kilka rodzynek. Zawijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.

Smacznego!

P.S. Jeśli ktoś lubi słodkie wypieki – czekoladę gorzką można zastąpić mleczną i posypać rogaliki cukrem pudrem.

file1267112895



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz