Rogate parówki

25 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

125 g margaryny Palmy

2 szklanki mąki

4 łyżki śmietany 12%

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szczypta soli

Nadzienie:

4 parówki Bobaski

8 cienkich plastrów sera Edamskiego

1 jajko do posmarowania rogalików

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części. Każdą parówkę przekrawamy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Plastry sera dzielimy na połowy. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągły placek, a następnie rozwałkowujemy go na cienkie koło. Koło kroimy na 4 trójkąty. Ćwiartki parówek zawijamy w ser. Układamy pojedynczo na trójkątach (na szerszej stronie), a następnie zawijamy w kierunku wierzchołka. Boki dokładnie zlepiamy. Formujemy rogaliki i układamy je zawinięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozkłócimy w szklaneczce i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 – 15 minut (na złoty kolor). Podajemy ciepłe z sosem słodko-kwaśnym.

Smacznego!

file1267107242



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...