Risotto z młodymi buraczkami
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
– 20 dag młodych buraczków czerwonych
– 1 łyżka oliwy
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– kwasek cytrynowy
– łyżka koncentratu pomidorowego.
– 15 dag ryżu risotto
– 80 ml białego wina
– 400 ml wywaru warzywnego
– chilli w proszku
– 2 łyżeczki parmezanu
– kilka liści rukoli
– sól do smaku
Ryż lekko ugotować w osolonej wodzie. Buraczki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane obrać, pokroić, posolić i dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Wrzucić na patelnię z oliwą i delikatnie zasmażyć, dodając koncentrat pomidorowy. Ryż przełożyć do patelni, dodać czosnek, sól i chilli. Wymieszać, podsmażyć, zalać wywarem i winem. Dusić razem przez chwilę, doprawić do smaku. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i dodać liście rukoli.