Kukurydziana zupa kremowa z jarzynami

7 lutego 2018, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 szklanki świeżych ziaren kukurydzy lub 4 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia czerwona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 pomidory bez nasion, pokrojone w kostkę lub pomidory z puszki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki świeżych, pokrojonych liści bazylii

Sposób przygotowania

Rozgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę, paprykę i cukinię i smażyć  mieszając, aż warzywa będą miękkie, ok. 5 minut. Dodać 2 szklanki kukurydzy i bulion i doprowadzić do wrzenia – całość zblendować. Dodać zmieloną kukurydzę z pomidorami i gotować do ogrzania, ale nie doprowadzać do wrzenia. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z bazylią.

Smacznego!

file1306770477



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kukurydziana zupa kremowa z jarzynami

  1. avatar dietetyk medyczny pisze:

    super – aż się zrobiłam głodna ;) można zapakować w pojemnik i odgrzać w pracy na II śniadanie! :) na pewno jest bardzo sycąca ze względu na kukurydzę…

Dodaj komentarz