Risotto z kurkami, groszkiem i cukinią
Składniki: 25 dag kurek, 40 dag żółtej cukinii, 2 cebule, 1l bulionu warzywnego, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki soku z cytryny, 15 dag mrożonego groszku, 40 dag ryżu, 2 łyżeczki tymianku, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki.
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w ćwiartki. Cukinię umyć, pokroić w kosteczkę. Cebule posiekać, zeszklić na 2 łyżkach margaryny. Wsypać ryż, smażyć ok. 3 min, często mieszając. Dodać grzyby, stopniowo wlewać gorący bulion. Kolejną porcję bulionu wlewać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Do ostatniej porcji bulionu dodać sok z cytryny. Dodać groszek oraz cukinię. Dodać ser i tymianek oraz ostatnią łyżkę margaryny. Doprawić. Wymieszać, przykryć i dusić ok 15 min.