Risotto z grzybami leśnymi
Składniki:
– 1 szklanka ryżu Risotto
– 150 g grzybów leśnych
– 1 l bulionu
– 3-4 łyżki masła
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– parmezan
– pieprz
– natka pietruszki
– kieliszek białego wytrawnego wina
– oliwa
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol.
W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem.
Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję.