Risotto z brokułami i dynią
Składniki:
500 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego,
2 cebule średniej wielkości,
drobno posiekane,
2 ząbki czosnku średniej wielkości,
starte na tarce o małych oczkach,
2 łyżki oliwy z oliwek,
200 g ryżu Arborio,
125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina,
300 g świeżych brokułów,
podzielonych na różyczki,
200 g dyni, pokrojonej w grubą kostkę, sól
świeżo mielony biały pieprz,
opcjonalnie 125 ml (½ szklanki) śmietanki UHT 30%
Przygotowanie:
Brokuły wraz z dynią włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować 3-4 minut, dokładnie osączyć na sitku. Bulion zagotować, trzymać w garnku na małym ogniu, aby pozostał ciepły. Rozgrzać oliwę w dużym garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu przez ok. 4 min. Cebula nie powinna się zarumienić. Dodać czosnek, smażyć przez ok. 30 sek. Dodać ryż, podgrzewać mieszając drewniana łyżką. Wlać wino i gotować na wolnym ogniu mieszając przez ok. 1-2 min. Stopniowo dodawać bulion często mieszając, tak by ryż wchłonął płyn. Gotować na małym ogniu przez ok. 25 min. do czasu aż ryż nabierze kremowej konsystencji, a ziarenka będą lekko twardawe w środku. Jeśli zabraknie bulionu, dolać wody. Dodać brokuły i dynię, wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem. Można dodać śmietanki. Przed podaniem można posypać parmezanem.
nadesłała: Marta