URODA I ZDROWIE

Risotto z bobem i koperkiem

30 czerwca 2019, dodał: kociara

SKŁADNIKI:

  • 150 g ryżu do risotto,
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe masła,
  • 300 g świeżego bou,
  • 1/2 łyżeczki lubczyku,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta czosnku w proszku lub 1 ząbek świeżego czsnku
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sól, pieprz
  • 2-3 pomidory średniej wielkości ewentualnie pomidorki koktajlowe

PRZYGOTOWANIE:

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z łupinek. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste. G ryż się zeszkli zalewami go chochlą mleka tak, aby zakrył ryż cienką warstwą (jeśli ktoś nie lubi mleka może do tej potrawy użyć bulionu), smażymy ryż cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko ponownie dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Podczas dolewania mleka na patelnie do ryżu wsypujemy do smaku: sól, pieprz, czosnek, lubczyk i słodką paprykę. Gdy ryż już będzie miękki zdejmujemy go z ognia i łączymy z bobem i posiekanym koperkiem. Podajemy na ciepło ze świeżymi pomidorami.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wypożyczalnia sprzętu fitness
Ja mam swoje hantle domowe, matę do ćwiczeń i to w zasadzie tyle,...
Promocje na kosmetyki
W Rossmannie najczęściej widzę fajne promocje, właściwie do innych drogerii już nie chodzę.
TOŁPA, dermo face, Physio - warto k…
Tołpa fajna ,jeszcze nie trafiłam na nieudany kosmetyk u nich... Pozostałych nie znam.
styl gwiazd
Ja lubię styl J.Lo, Taki na luzie, a jednocześnie elegancki.