URODA I ZDROWIE

Risotto z bobem i koperkiem

30 czerwca 2019, dodał: kociara

SKŁADNIKI:

  • 150 g ryżu do risotto,
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe masła,
  • 300 g świeżego bou,
  • 1/2 łyżeczki lubczyku,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta czosnku w proszku lub 1 ząbek świeżego czsnku
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sól, pieprz
  • 2-3 pomidory średniej wielkości ewentualnie pomidorki koktajlowe

PRZYGOTOWANIE:

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z łupinek. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste. G ryż się zeszkli zalewami go chochlą mleka tak, aby zakrył ryż cienką warstwą (jeśli ktoś nie lubi mleka może do tej potrawy użyć bulionu), smażymy ryż cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko ponownie dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Podczas dolewania mleka na patelnie do ryżu wsypujemy do smaku: sól, pieprz, czosnek, lubczyk i słodką paprykę. Gdy ryż już będzie miękki zdejmujemy go z ognia i łączymy z bobem i posiekanym koperkiem. Podajemy na ciepło ze świeżymi pomidorami.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Bezalkoholowe piwo dobre na upały
A przypomniałyście mi, bo dawno już nie piłam piwka... Pewnie to dlatego...
Wideodoradztwo dietetyczne
Brać się za siebie i działać jest z tego najważniejsze, to prawda. Tylko żeby...
Herbata oczyszczająca
Zielona herbata i to nie w torebkach tylko liściasta, to najlepsza z herbat przynajmniej...
jakie są wasze ulubione sklepy z ub…
jak szukacie sukienek to tylko e-sukienki