Risotto szafranowe z krewetkami

10 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu arborio
  • masło
  • 1 cebulka czerwona
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pieprz biały świeżo mielony
  • sól
  • 25-30 krewetek tygrysich, rozmrożonych
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Szafran zalać odrobiną ciepłej wody w filiżance. Z krewetek usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać 40 g masła, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Dodać suchy ryż, wymieszać, wlać wino, mieszając cały czas. Stopniowo dodawać po filiżance gorącego bulionu i cały czas mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia płyn – czynność powtarzać aż do momentu, w którym ryż będzie miękki. Dodać szafran wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Dodać krewetki, a na sam koniec posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i  pieprzem. Wymieszać z ryżem. Podawać gorące, posypane świeżą natką. Ozdobiłam też krewetkami z ogonkiem.

file1299798125



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...