Risotto szafranowe z krewetkami

10 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu arborio
  • masło
  • 1 cebulka czerwona
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pieprz biały świeżo mielony
  • sól
  • 25-30 krewetek tygrysich, rozmrożonych
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Szafran zalać odrobiną ciepłej wody w filiżance. Z krewetek usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać 40 g masła, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Dodać suchy ryż, wymieszać, wlać wino, mieszając cały czas. Stopniowo dodawać po filiżance gorącego bulionu i cały czas mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia płyn – czynność powtarzać aż do momentu, w którym ryż będzie miękki. Dodać szafran wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Dodać krewetki, a na sam koniec posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i  pieprzem. Wymieszać z ryżem. Podawać gorące, posypane świeżą natką. Ozdobiłam też krewetkami z ogonkiem.

file1299798125



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...