Risotto słodko-kwaśne
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 filet piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szklanki bulionu
- 150 g ryżu
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Czerwona paprykę i cebule kroimy w kostkę. Siekamy czosnek.
Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę. Lekko solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dorzucamy do kurczaka posiekana paprykę, cebule, czosnek i oregano. Podsmażamy przez około 5 minut. Następnie przyprawiamy paprykąw proszku.
Dokładamy ryż, sos pomidorowy i 1 szklankę ciepłego bulionu. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez około 25 minut. W tym czasie ryż powinien zrobić się miękki. Całość mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy odparowane płyny resztą bulionu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu.