Risotto słodko-kwaśne

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 1 filet piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szklanki bulionu
  • 150 g ryżu
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Czerwona paprykę i cebule kroimy w kostkę. Siekamy czosnek.
Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę. Lekko solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dorzucamy do kurczaka posiekana paprykę, cebule, czosnek i oregano. Podsmażamy przez około 5 minut. Następnie przyprawiamy paprykąw proszku.
Dokładamy ryż, sos pomidorowy i 1 szklankę ciepłego bulionu. Zmniejszamy ogień i  dusimy wszystko przez około 25 minut. W tym czasie ryż powinien zrobić się miękki. Całość mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy odparowane płyny resztą bulionu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu.

file1310755725