Risotto po mediolańsku

7 września 2013,
dodał: rosie
Artykuł zewnętrzny

Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub dodatek do dań mięsnych

– 40 dag ryżu
– 8-10 dag startego parmezanu
– cebula
– biały pieprz
– szczypta szafranu
– 4-5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
– 10 dag masła
– sól

W rondlu roztopić łyżkę masła i zeszklić na nim posiekaną cebulkę, dodać drugą łyżkę masła, roztopić, wsypać ryż i mieszając smażyć na średnim ogniu około 2 minut. Gdy ryz nabierze szklistości, wlać łyżkę wazową bulionu i często mieszając gotować, aż ryz wchłonie cały bulion. , dodać szafran i następna porcje wywaru, gotować jeszcze około 25 minut, stopniowo dolewając bulion.
Przerwać podgrzewanie i dolewanie, gdy risotto stanie się kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany. Zdjąć z ognia, dodać resztę masła, parmezan, pieprz i sól, wymieszać.



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...