Restauracja SPOT. w Poznaniu – opinia

18 czerwca 2014, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

W ramach naszej ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują prezentujemy kolejną restaurację, tym razem blogerka Nietracczasunagotowanie.blogspot.com smakowała dania restauracji SPOT w Poznaniu:

 

https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2013/09/banersmak1.jpg

 

 

 

 

 

 

file1403034947

 

 

 

W ostatni weekend odwiedziłam  Restaurację SPOT. w Poznaniu, która położona jest w centrum miasta na terenie Parku Jana Pawła II i dzięki temu może być miejscem zarówno odpoczynku, jak i aktywnej rekreacji. Cały teren ogrodzony jest zarówno od ulicy, jak i od strony parkingu, aby dzieci mogły się bezpiecznie bawić.

Jako, że uwielbiam tajskie smaki, zamówiłam zupę Tom kha kai. Zupa była przepyszna, polecam. Na pewno zamówię ją, gdy ponownie odwiedzę to miejsce ;).

Cena: 22 zł

Na drugie danie miałam makaron ryżowy po azjatycku z polędwicą wołową. Jak dla mnie zbyt mocno dominował smak sosu sojowego ale to za pewne kwestia gustu. Podobało mi się wykorzystanie w daniu zielonego groszku cukrowego, bo sezon właśnie się zaczął.

Cena: 37 zł

 

 

Mąż zamówił szparagi z prosciutto i sosem holenderskim – bardzo dobre danie w którym szparagi przygotowane zostały al dente tak jak lubimy najbardziej.

Cena: 18 zł

 

 

Stek z polędwicy wołowej z młodymi ziemniakami, rukolą i świeżym burakiem. Pyszne danie, mięso dobrze przygotowane, a w sałatce przebijał smak oliwy truflowej, który ładnie łączył się z całym daniem.

Cena: 61 zł

 

 

Dla dziecka zamówiłam racuszki z mąki jaglanej z truskawkami i mascarpone. Mąka jaglana ma specyficzny smak, więc moje dziecko zjadło, ale bez entuzjazmu, bo nie jest na diecie bezglutenowej i smak ten był dla niego obcy. Mi natomiast bardzo smakowały.

Cena: 17 zł

 

Menu Restauracji SPOT. łączy ciekawe elementy kuchni europejskiej, także polskiej, z egzotycznymi smakami, szczególnie Azji. Karta restauracji jest komponowana z uwzględnieniem sezonowości produktów stąd często się zmienia. Ponadto na każdy weekend kucharze przygotowują specjalne danie obiadowe, które często stają się częścią regularnego menu. Podstawową cechą wszystkich proponowanych dań jest świeżość wszystkich składników oraz najwyższa jakość ich przyrządzenia.

Duży plus dla restauracji za to, że wszystkie dania i desery powstają w kuchni od podstaw i w zależności od dostępności bazują na polskich warzywach sezonowych. Kucharze nie używają żadnych gotowych półproduktów, sztucznych barwników czy konserwantów.

Jednocześnie starają się zaskoczyć nas jakimiś nowinkami ze świata. Tym razem była to tapioka w mleku kokosowym wykorzystana w deserze z musem z mango. Niestety nie byliśmy już w stanie więcej zjeść. Wierze miłej obsłudze, że ten jest pyszny i spróbuje go następnym razem.

Podoba mi się to, że w menu można znaleźć dania dedykowane dzieciom oraz tym którzy jedzą zgodnie z dietą wegetariańską, wegańską, bezglutenową czy niskokaloryczną. Oznaczone również zostały dania przygotowane z produktów z certyfikatem ECO.

Może ceny w restauracji SPOT. nie są niskie, ale według mnie jedzenie, obsługa i atmosfera miejsca są tego warte.

Czekając na zamówione dania, dzieci mogą pobawić się w dużym ogrodzie, poskakać na trampolinie lub skorzystać z przygotowanych dla nich przez SPOT. książeczek. Pierwsza to „Igranki” do rysowania, dorysowywania, kolorowania szczególnie cenna przy złej pogodzie, a druga „Co w trawie piszczy” do gry ogrodowej pełnej niespodzianek dla małych odkrywców szukających przygód.

SPOT. to miejsce, jedyne w swoim rodzaju, trudne do zdefiniowania. Działa od 2008 roku i jest pierwszym miejsce w Poznaniu, które łączy różnorodne zjawiska (sztuka, design, muzyka, moda, stylizacja, kuchnia, wino, odpoczynek). Jest idealne do twórczego spędzania czasu wolnego w gronie przyjaciół i rodziny (szczególnie z dziećmi). To miejsce, w którym w interesujący sposób można spędzić czas, wziąć udział w warsztatach kulinarnych lub artystycznych, spróbować ciekawych dań, wypić wino z kart nagrodzonej przez Magazyn WINO, zrelaksować się w Regeneracji lub Czesance a nawet ubrać się w butiku projektantów z Grupy Mixer.

Podczas sprzyjającej pogody, polecam zjeść posiłek na zewnątrz, bo ogród jest bardzo duży i ładny a w nim warzywniak pełen ziół, warzyw i owoców.

Niepowtarzalną atmosferę SPOT. zawdzięcza połączeniu oryginalnej XIX-wiecznej architektury przemysłowej (pierwotnie w 1895 r. budynku znajdowała się gminna elektrownia), z nowoczesnym, minimalistycznym wystrojem wnętrza.

Co SPOT. oferuje oprócz restauracji?

Akademia Kulinarna SPOT. TO EAT

Miejskie Spa Regeneracja

Pracownia Fryzjerska Czesanka

Studio Fotoaktywne

Sklep z winami Viniola

Butik i Pracownia krawiecka Grupy Mixer

Pracownia & Galeria fotograficzna Szymona Brodziak

* Fot. Małgorzata Opala, dzięki uprzejmości Restauracji SPOT.

Dziękuję za wyśmienite doznania kulinarne, a portalowi Uroda i Zdrowie, za zorganizowanie ciekawej akcji dla blogerów.