Oczywiście, jak w każdej diecie pamiętajcie, aby unikać tego typu produktów:
- żywność wysoko przetworzoną
- produkty instant
- fast food
- słodzone napoje
- tłuste mięsa
- słone przekąski
- słodycze
Możecie spotkać się z nazwą fleksitarianizm ( osoby „fleksi”, czyli elastyczne w zakresie wyborów żywieniowych ) lub dieta semiwegetariańska. Najprościej rzecz ujmując, jest to dieta polegająca na ograniczaniu do minimum mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że zalecana jest całkowita rezygnacja. Ma to na celu obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia, glukozy we krwi, ryzyka zachorowania na cukrzycę, nowotwór czy choroby serca. Reduktarianizm uchodzi za jedną z najzdrowszych diet w historii. Wiele osób przechodzi na nią chociażby na chwilę, aby wyregulować wyniki krwi i poprawić ogólny stan organizmu.
Kolejną zaletą tej najnowszej diety, jest zbawienny wpływ na planetę. Badania wykazują, że masowa produkcja mięsa przyczynia się do przyspieszenia zmian klimatycznych. Ponadto ogromne zapotrzebowanie na te produkty sprawia, że producenci chcąc nadążyć, dostarczają nam coraz gorszej jakości mięso. Zaczynają dodawać ulepszacze czy antybiotyki. Oczywiście należy również wspomnieć o cierpieniu zwierząt hodowlanych. Reduktarianizm ma zapewnić złoty środek na wszystkie wymienione problemy. Tworzy idealną równowagę w środowisku oraz zdrowy balans dla organizmu.
Mięso zawiera cenne proteiny, jak cynk czy żelazo, dlatego w tej diecie nie odstawia się go na dobre. Zalecane jest spożywanie indyka, polędwicy wołowej czy cielęciny, a unikanie tłustych mięs i tanich wędlin. Chude mięso, a najlepiej z hodowli ekologicznej, powinno się spożywać do trzech porcji ( ok 200 g ) w tygodniu. Ponadto jedzcie 400 g owoców oraz warzyw, korzystne są również soczewica, kasza, makaron, fasola i orzechy. Unikajcie z kolei tłustego nabiału typu mleko, ser żółty czy masło.
W miarę możliwości dobrze byłoby, abyście ograniczyli spożycie kawy do 400 mg dziennie – trzy filiżanki. Ostatnią kawę wypijcie po obiedzie i zwróćcie uwagę również na inne produkty, które zawierają kofeinę ( cola, napoje energetyczne, czekolada, herbata ).
Co jeszcze jest ważne w reduktarianizmie? Pozytywne myślenie może zdziałać naprawdę wiele. Pomyślcie o płynących korzyściach, dobrych rzeczach jakie Was spotykają czy zarażajcie się dobrą energią otaczających Was ludzi.
Przy tej diecie wystarczy, że poćwiczycie dwa razy w tygodniu, a poczujecie się zdrowsi i silniejsi. Aktywność może być naprawdę niewielka – gimnastyka, 7 tys kroków dziennie, 30 minutowy spacer, czy zajęcia z profesjonalnym trenerem.
Oczywiście, jak w każdej diecie pamiętajcie, aby unikać tego typu produktów:
Reduktarianizm to nowa filozofia żywienia, która restrykcyjnie nie wyklucza danych produktów, a ogranicza ich ilość w codziennym menu. Pozwala nam to na efektywną zmianę nawyku, a nie wprowadzenie krótkotrwałej restrykcyjnej diety. Podstawą tego sposobu żywienia jest ograniczanie spożycia produktów odzwierzęcych. Zmniejszamy ilość nie tylko mięsa i jaj, ale przede wszystkim nabiału. Ostatnio modne są diety roślinne, jednak pozbawiają nas one wielu substancji odżywczych. Mięso, ryby, jajka to białka pełnowartościowe, które zabezpieczą nas w niezbędne aminokwasy, witaminy oraz minerały. Dlatego wykluczanie ich drastycznie, nie jest dobrym rozwiązaniem. Zatem, zamiast rezygnować, lepiej jest zredukować ilość i jeść różnorodnie. Nie spożywając mięsa codziennie jesteśmy w stanie pozwolić sobie na to nie przetworzone i lepszej jakości, co będzie z wielkim pożytkiem dla naszego zdrowia. Wiele osób wprowadzając ten model diety chce zadbać o nasze środowisko. Jak mówią eksperci, ograniczenie nawet w 10 procentach spożycia mięsa pozwoli zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, zaoszczędzi zużycie wody i co najważniejsze poprawi sytuację zwierząt hodowlanych. Tak że reduktarianizm to dieta przyszłości. Nie dość, że spożywamy więcej warzyw i nie musimy całkowicie rezygnować z mięsa, to przyczyniamy się do poprawy sytuacji planety. Taka strategia złotego środka przyczyni się do bardziej świadomego żywienia, jak i ekologii.
Patrycja Zabrzeska – psychodietetyk i trener personalny, w swojej pracy łączy trzy najważniejsze aspekty naszego życia – Ciało, Umysł, Duszę. Od 3 lat dietetyk w Rukoli, cateringu dietetycznym, który wspiera odżywianie na najwyższym poziomie. Ponadto pracuje przy programie kardiologicznym z holistycznym podejściem do zdrowia człowieka oraz prowadzi własny gabinet. Ciągle poszerza wiedzę podczas wielu szkoleń, akademii, warsztatów i kursów. Wielka entuzjastka dobrej optymalizującej pracę ludzkiego organizmu.
Rukola – firma z 9-letnim doświadczeniem w wytwarzaniu i dostarczaniu cateringu dietetycznego. Zespół tworzą doświadczeni kucharze i wykwalifikowani dietetycy, którzy na co dzień czuwają nad jakością i prawidłowym zbilansowaniem posiłków. Firma rozpoczęła działalność na terenie Trójmiasta i sukcesywnie rozszerzała ją na inne miejscowości. Obecnie dostarcza zestawy do wszystkich miejscowości w Polsce. Misją Rukola Catering jest stała poprawa jakości odżywiania klientów oraz inspirowanie ich do zmiany nawyków.