Ravioli z sosem neapolitańskim

25 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ravioli z sosem neapolitańskim

Potrawa z kuchni włoskiej. Jeśli z gotowych pierożków ravioli to bardzo szybka. Prosta. Syta. Smaczna.

Czas : 30 minut

Składniki :1 opakowanie pierożków Ravioli z mięsem
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
½ kostki bulionu drobiowego Knorra
1 łyżka mąki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
2 łyżki oregano ( suszone, lub usiekane świeże )
2 łyżki utartego parmezanu

Ravioli ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić , trzymać w cieple .W garnuszku podgrzać oliwę . Wrzucić na nią na moment roztarty na miazgę czosnek .Wsypać mąkę . Zalać 1 szklanką wody. Dodać przecier pomidorowy , pastę z suszonych pomidorów, oregano, kostkę bulionową . Podgotować sos , mieszając by się nie przypalił . Pierożki ravioli polać sosem , posypać świeżym oregano ( jeśli mamy ) i utartym parmezanem .

Jest to spolszczona wersja oryginalnej potrawy ze względu na dostępność niektórych składników na naszym rynku.

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...